kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Tuncay Özgünen

Seks sıcağı sever mi?

ESRA TÜZÜN
24.06.2007
Küresel ısınma, cinselliği nasıl etkileyecek? Aşkın fizyolojisini araştıran Fizyoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Özgünen ve Yeditepe Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Uğur Yılmaz, hava sıcaklığının seks hayatımız üzerine etkisini tartıştı..
Prof. Dr. Tuncay Özgünen:
Salyangozların cinselliği sıcakta artar. İnsanların cinselliği havadan sudan etkilenmez. Hatta sıcak havada erkeklerin sperm sayısı düşüşe geçer

Seksin mevsimi olur mu?
İnsan türü için cinselliğin mevsimi yoktur. Işık tarafından cinsellikleri kontrol edilen, toprağın ısısıyla üremeyi bir tutan canlı türleri vardır. Salyangozlardan kedi ve köpeğe kadar, kimi değişen ışık ritminden kimi hava sıcaklığından etkilenir ama insanlar etkilenmez.

Seks sıcağı sever mi?
Dolaylı olarak sever. Çünkü yazın görsel uyarılar ön plana çıkar. İnsanlar daha rahat giyinir. Sıcak nedeniyle kapalı giysilerden kurtulurlar. İnsanlar sekse çağrıyı koku ve görüntüyle yapar. Yazın giyilen rahat giysiler, bu çağrının daha sık olmasını sağlar, cinsellik artar.

Kadınların ya da erkeklerin üreme yeteneklerini hava sıcaklığı etkiler mi?
Havanın sıcak olması durumunda da soğuk olması durumunda da erkeğin cinselliği etkilenir. Sıcak havalarda erkeğin sperm sayısı azalır.

Yazın insan âşık olmaya daha mı açık olur?
Aşk ve sevgi birbirinden farklıdır. Karşı cinsin size gönderdiği dürtülerle aşk duygusu harekete geçer. Yazın bu dürtüler daha çoğaldığı için daha çok aşk yaşanabilir. Ancak sevgi sizin içinizdedir. Bu nedenle sevginin yazı kışı olmaz.

Yaz aşkları kısa mı sürer?
Erkeğin aşkı üç ile beş saniyedir ve cinsel eyleme yöneliktir. Bu eylem bittiği anda erkeğin aşkı biter. Bu eyleme erişmek için üç gün yemeğe çıkmak, süreyi uzatmak anlamına gelir. Kadınlardaki aşk ortalama dört yılla yedi yıl arasında değişir.

* * *
Doç. Dr. Uğur Yılmaz:
Araştırmalar gösteriyor ki seksin mevsimi bahar ve yazdır. İnsanlar havalar ısınınca daha çok seks yapmaya başlarlar, canlanan serotonin ve diğer hormonlar doğurganlıklarını da artırır.

Seksin mevsimi olur mu?
Bahar ve yaz aylarında cinselliğin daha fazla yaşandığına dair bilimsel araştırmalar var. Bu, evrimsel olarak şöyle açıklanabilir; yazın sık ilişki kurulduğu zaman dokuz ay sonra çocuk doğar ve baharda dünyaya gelmiş olur. Kışın ilişki kurulduğunda ise çocuk sonbaharda ya da kış başında doğar. Ve kış bebekleri yaz bebeklerine göre daha az dirençlidir. Bu nedenle insan fizyolojisi yazın cinselliğe daha açıktır.

Seks sıcağı sever mi?
Güneş ışığı çok önemlidir. Mesela Alaska'da intihar oranı yüksektir ama Kaliforniya'da değildir. Işık kesildiği zaman serotonin seviyesi düşer, insanlar daha mutsuz olur. Oysa güneş ve ışıkla birlikte daha enerjik olurlar. Tabiatın canlanması gibi insanların cinsel hayatı da canlanır.

Kadınların ya da erkeklerin üreme yeteneklerini hava sıcaklığı etkiler mi?
Kadınlar açısından çok detaylı bir çalışma var mı bilmiyorum ama yumurta sayıları artmasa bile cinsel ilişki yazın arttığı için, kadınlar daha doğurgan olabilir. Erkekler açısından ise yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yazın ve bahar aylarında ilişki sıklığı artıyor ama sperm sayılarında bir artış olmuyor.

Yazın insan âşık olmaya daha mı açık olur?
Canlanan hormonlar, enerji artışı iş stresinin ve yoğunluğunun azalarak tatil rüyalarının arttığı bu dönemde yaz aşkları da artar.

Yaz aşkları kısa mı sürer?
Yaz aşkının daha kısa süreceğini düşünmek için nerede başladığına bakmak lazım. Tatil yöresinde aniden başladıysa bir alev gibi sönebilir. Ama evlilikler, gerçek ilişkiler yönünden baktığımızda, bitişler, kış aylarında depresyonun etkisiyle daha çok yaşanır.
Haberin fotoğrafları