kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ayşe Arman

Ayşe Arman yalnız değil!

Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman'ın, The Secret kitabının yazarı Rhonda Byrne ile yaptığı röportajın sahte çıkması; Türk basınında gazetecilerin kandırıldığı diğer sahte röportaj örneklerini akla getirdi. Gazetecilerin; röportaj verenlerin yüz yüze konuşmadığı durumlarda, e-mail yoluyla soruları göndererek ya da aracılar kullanarak yaptığı röportajlar sahte çıkabiliyor. Türkiye'de bunların en ünlüsü, geçtiğimiz yaz aylarında Evrensel gazetesinde yayımlanan, bütün dünya basınının peşinde koştuğu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile yapılan röportajdı. Dünya basınının da alıntılar yaptığı röportajın sahte olduğu ise yayımlanmasından sonra Hizbullah'ın yaptığı açıklama ile ortaya çıkmıştı.

DENİZ GEZMİŞ'İ SEVERMİŞ!
İsrail'in Lübnan'a saldırdığı savaşın en kızgın günlerinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, dünya basınının röportaj yapmak için kesenin ağzını açmaya hazır olduğu kişiydi. 12 Ağustos 2006'da, Türkiye'de küçük bir sol gazete olan Evrensel'de yayımlanan Hasan Nasrallah röportajı ise herkesi şaşırttı. Haberdeki bazı cümleler, okuyucuları oldukça şaşırtmıştı. Hasan Nasrallah, Mutlu Şahin ve Roza Çiğdem Erdoğan imzalı röportajda, "1960'larda İsrail'e karşı savaşmak için Filistin'e giden Türkiye'li sosyalist kardeşlerimiz vardı ve bunlardan biri halen benim belleğimde ve kalbimdedir; Deniz Gezmiş!.. Artık yeni Denizler istiyoruz. Zalimlere karşı saflarımız her zaman açıktır yeni Denizlere..." diyordu. Ancak daha sonra röportajın sahte olabileceği üzerine çeşitli yazılar yayımlanmaya başlandı. Kısa bir süre sonra da Hizbullah'ın basın sözcüsü Hüseyin Rahhal bir açıklama yaparak, Hasan Nasrallah'ın savaş süresince hiçbir gazeteci ile görüşmediğini açıkladı. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, bu açıklamadan sonra bir özür yazısı yayımlayarak şunları söyledi: "12 yıllık yayın yaşamımız boyunca ilk kez karşılaştığımız böylesi bir durum, bizim açımızdan haberin yayımlanmadan önce doğrulatılması ve bu konudaki titizliğin hiçbir biçimde elden bırakılmamasını göstermiş olması bakımından öğreticidir. Okurlarımızdan, bize güvenerek bu röportaja yer veren basın organlarından, bu röportajı çeşitli yabancı dillere çevirip dünyaya duyuran kişilerden özür diliyoruz."

TECRÜBELİLERMİŞ!

Evrensel gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Şahin Bayar, röportajın sahte çıkmasından sonra, haberi yapan kişiler hakkında öğrendikleri ile şaşkına uğradıklarını söylüyor. Çünkü röportajı yapanlar, daha önce de benzer işler yapmışlar. Şahin Bayar, sahte röportajla yanıltılmalarını şöyle anlatıyor: "İsrail'in Lübnan'a saldırdığı dönemde, Şeyh Bedrettin Kolektifi diye bir grup bize dışardan röportaj yaptı. Sonradan bu grubun benzer şeyleri daha önce de yaptıklarını öğrendik. Başka dergi ve gazetelere, sahte Lübnan ve Filistin gezi yazıları vermişler. Soruları kendileri hazırlamışlar. Bize 'Böyle bir röportaj yaptık,' dediler. Yolladılar, biz de yayımladık." Hizbullah'ın açıklaması ile röportajın sahte olduğu ortaya çıkınca, yapanlar da ortadan kaybolmuş. Şahin Bayar, "Daha sonra bu kişileri bulmak istedik ama ortadan kayboldular. Biz de röportajın yalan olduğu ortaya çıktıktan sonra yazılı bir açıklama yaptık. Okurlarımızdan özür diledik," diyor.
Haberin fotoğrafları