kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Diyarbakır'ın Ergani İlçesinde bulunan ve Anadolu'nun en eski mağara yerleşim alanlarından biri olan Hilar Mağaraları turizme kazandırılıyor.

Tarihi mağaralar turizme açılacak

20.06.2007
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan ve Anadolu'nun en eski mağara yerleşim alanlarından biri olan Hilar Mağaraları turizme kazandırılıyor. ..
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Nevin Soyukaya, Ergani ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki Anadolu'nun en eski mağara yerleşim alanlarından biri olan Hilar Mağaraları'nın turizme kazandırılması amacıyla geçen İl Özel İdare Müdürlüğü iş birliğiyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında mağaraların kültür turizmine kazandırılması için bir yandan çevre düzenleme projelerinin hazırlandığını, bir yandan da tarihi kazı çalışmalarının başladığını aktaran Soyukaya, mağaraları koruyup turizme açmak istediklerini bildirdi. Mağaralarda çevre ve güzergah düzenlemesi, tuvaletler, levhalar ve gişelerin yapılacağını, giriş çıkışların kontrol altına alınacağını kaydeden Soyukaya, mağaraların yakınında yol güzergahı üzerinde olan yaklaşık 100 haneli Hilar köyünün de yol ve çevre düzenlemesinin yapılacağını belirtti.

KÖYLÜLERE TURİZM EĞİTİMİ

Soyukaya, Hilar köyünde yaşayan köylülere de turizm konusunda eğitim verileceğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Turistler Diyarbakır'a günübirlik geziler için geliyor. Turistleri kentte tutmak için yeni tarihi mekanların turizme kazandırılması gerekiyor. Hilar Mağaraları kentimizin yeni turistik bir mekanı olacak. Hilar Mağaraları, MÖ 12 binde mağara yerleşimi, MS 2. ve 3. yüzyılda Roma döneminde de kaya mezar olarak kullanılmış. Geçen yılki çalışma için 80 bin YTL ayrılmıştı. Bu yılki çalışma bu ayın sonunda başlayacak. Onun için de 100 bin YTL ayrıldı. Önümüzdeki yıl da turizme açmayı hedefliyoruz.

Çok geniş bir alan olduğu için kazıları 2 etap halinde yapıyoruz. Geçen yıl 1. etapta başlatılan çalışma bu yıl bitecek ve 2. etaba başlanacak. Turizme açıldıktan sonra da tarihi kazılar sürecek. Tarihi kazılarda antik kent ve kaya mezarlar ortaya çıkarılacak. Tarihi mağaralarda ilk kez turizme dönük bir çalışma yapılıyor.''