kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'nın 90 İstanbul'un 150 günlük suyu kaldı

Yeni Haber
AKP Afyon Milletvekili Adayı Devlet Su İşleri (DSİ) Eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu, yağış oranlarının düşmesine bağlı olarak barajlardaki su seviyesinin azaldığını belirterek, Ankara'nın 90, İstanbul'un ise 150 günlük suyu kaldığı uyarısında bulundu.

Barajların son durumunu değerlendiren eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, geçen seneye oranla barajlardaki su seviyelerinde düşüş görüldüğünü belirtti. Eroğlu, "Barajlardaki içme ve kullanma suyu seviyesinin en düşük olduğu bölge Orta ve İç Anadolu Bölgesi. Su seviyesi en düşük il ise Ankara. Yaz döneminde yağış olmaması durumunda Ankara'nın yaklaşık 90, İstanbul'un ise 150 günlük suyu kaldı" dedi.
Ankara'nın su ihtiyacını karşılamak için başlatılan Kızılırmak Proje'sinin yaz sonunda biteceğini kaydeden Eroğlu, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için başlatılan Büyük Melen Projesi'nin ise hızla devam ettiğini söyledi.
167 sulama barajındaki doluluk oranının ise yaklaşık yüzde 53 olduğunu ifade eden Eroğlu, sulama barajlarındaki doluluk oranının geçen yıla oranla yüzde 4 daha düşük olduğunu belirtti. Eroğlu, sulamada Ege ve İç Anadolu Bölgesi'nin en riskli bölgeler olduğunun altını çizerek, "Sulama için yeterli su biriktirilemeyen yerlerde gerekli önlemleri aldık. Bu kapsamda da çiftçileri bilinçlendirmek için toplantılar yaptık" diye konuştu.

ÇİFTÇİLERE SULAMA TAVSİYESİ

Tarımsal kuraklığa karşı en etkili yolun su kaynaklarının iyi korunmasından ve işletmesinden geçtiğini vurgulayan Eroğlu, çiftçilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çiftçiler kuraklığa dayanıklı ürün ve ağaçları seçmelidirler. Buharlaşmanın az olduğu saatlerde ve rüzgarın az olduğu günlerde sulama yapmalılar. Hava durumunu sürekli takip ederek, yağış beklendiği günlerde sulama yapılmamalıdır. Ağaçların diplerini yaprak, talaş benzeri şeylerle örterek su kaybını önleyebilirler. Haftada en fazla bir veya iki kez sulama yapmak suretiyle suyun bitki köklerine inmesine fırsat verilmelidir. Bitkinin su ihtiyacını artırdığı için de gübreleme yapılmamalıdır."

KAPALI SULAMA YÜZDE 30 SU TASSARRUFU SAĞLIYOR

Türkiye'de suyun uygun şekilde kullanılmamasından dolayı sıkıntı yaşandığına işaret eden Eroğlu, suyun yüzde 75'i sulamada kullanıldığını belirtti. En büyük su tasarrufunun sulamada yapılacağının altını çizen Eroğlu, bunun için kapalı sulama sistemine geçildiğini hatırlattı. Eroğlu, kapalı sulama sisteminde yüzde 30 su tasarrufunun yapıldığını dile getirdi.

(ANKA)