kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni seçmenlerin iki derdi işsizlik ve terör

HABER MERKEZİ
TNS-Piar tarafından seçimlerde ilk kez oy verecek genç seçmene yönelik ankete işsizlik ve terör damgasını vurdu. 800 kişiyle yapılan ankete göre, kaydını yaptırarak oy kullanacak olan gençlerin oranı ise yüzde 79 olarak çıktı..
Genel seçimler öncesinde SABAH tarafından TNS-Piar'a yaptırılan anket, gençlerin eğilimlerini ortaya koydu. 22 Temmuz'da ilk kez oy kullanacak yaklaşık 4 milyon seçmenin eğilimlerini araştırmak üzere yapılan ankete, işsizlik ve gelecek kaygısı damgasını vurdu. 18 ilde 18-22 yaş arası nüfusu temsil eden ve yüzde 55.3'ünü erkeklerin oluşturduğu 800 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen anket, gençlerin yüzde 79'unun seçmen olarak kaydını yaptırıp oy kullanacağını ortaya çıkardı. Gençlerin yüzde 95.6'lık kısmının ise bir seçim olacağından bile haberi yok. Yeni seçmenler, işsizlik ve terörü Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en belirgin sorunlar olarak görüyor. Bunu enflasyon, eğitim, küresel ısınma, can ve mal güvenliği gibi sorunlar izliyor. Türkiye'nin en önemli sorununu işsizlik ve istihdam görenlerin oranı yüzde 35.5 iken şeriat tehlikesini Türkiye'nin bir sorunu olarak algılayanlar ise yüzde 3.9.

'REFORMLARDA YAVAŞIZ'
Genç seçmenin yarısından fazlası (yüzde 68) önümüzdeki on iki ay içinde gelir durumlarının geçen yıla göre iyiye gideceği ya da aynı kalacağını düşünse de, gelecek günlerin onlar için daha zorlu olacağına inanıyor. Gençlerin yüzde 27'si işsiz kalmaktan korkuyor, yüzde 18'i ise gelecek kaygısı ile yaşıyor. Gençlerin yüzde 7.6'sı kız-erkek flörtlerinde özgürlüğün sınırlı olduğunu düşünürken, binde 8'i de bunu en önemli sorun olarak değerlendiriyor. Seçmen olmaya bu sene hak kazanmış olan gençler arasında Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin gerçekleşmesini isteyenlerin oranı yarıdan biraz fazla. (yüzde 51.5). Bununla birlikte gençler Türkiye'nin AB reformlarını gerçekleştirme hızını "yavaş" buluyor. Gençlerin yüzde 37'lik kısmı reformların çok yavaş ilerlediğini düşünüyor. Gençlerin en güven duyduğu kurum olarak Silahlı Kuvvetler öne çıkıyor. Orduyu Polis Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı takip ediyor. Gençler, AB ile bütünleşmeden yana olsa da, yabancı yatırımların artması ve yabancı marka ve zincirlerin yaygınlaşmasına çekince koyuyor. Gençlerin sadece yüzde 33'ü yabancı yatırımların artmasından yana. Buna karşın yabancı markaları kullananların oranı kullanmayanlardan fazla. Diğer bir deyişle yeni seçmen küreselleşmeye olumlu bakmamakla birlikte, hayatlarına giren yeni yabancı markalardan da uzak durmuyor. Bunun en belirgin örneği ise gençlerin yüzde 95'inin cep telefonuna, yüzde 32'sinin ise masa üstü ya da bir dizüstü bilgisayara sahip olması.

SİYASETİ İZLEMİYORLAR
İlk kez oy kullanacak gençlerin yüzde 20.8'i seçmen kayıtlarını yaptırmadığı için sandık başına gidip oy kullanamayacak. Gençlerin siyasete ilgisizliklerini gösteren bir başka veri ise Türkiye'deki siyasi gelişmeleri takip etme sıklığı. 18-22 yaş genç yetişkinlerin sadece beşte biri çok sıklıkla siyasi gündemi takip ederken, yüzde 48'i siyasi gündemi nadiren izliyor ya da hiç takip etmiyor.
Haberin fotoğrafları