kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Bedeninizi hissederek ağrılardan kurtulun

Yazılarım yayımlanmaya başladığından bu yana sizlerden ağrı ve sızılarınızla ilgili yardım isteyen mailler alıyorum. Bu yüzden köşemde ara ara yoganın en etkili terapik duruşlarına yer vermek istiyorum. Günde 5-10 dakika bile olsa bedeninizi hissederek, esneterek tanımaya çalışın. Bu his; özellikle fiziksel rahatsızlıklardan şikayetçi olduğunuz dönemlerde size güven ve destek verir. Özellikle yıllar boyu alışılmış kötü duruştan kaynaklanan bel, diz, boyun ve baş ağrılarından korunmak için kasların ve eklemlerin rahatlayıp, esnemesi ve kuvvetlenmesi gerekir. Bunun enyöntemi de terapik yoga duruşlarıdır. Biçimli bir vücut da buna ek!

ESNE CANLAN
Tipik bir ofis gününü düşünelim; oksijeni azalmış bir odada, bilgisayarın önünde iki büklüm oturmuşsunuz, gözleriniz yorgun, vücudunuz gergin ama siz farkında bile değilsiniz. Yani vücudun ihtiyaç sinyallerinden kopuk, kendinizi işe kaptırmışsınız. Genellikle bu tip stresle başa çıkma yöntemi; sigara ve ağrı kesiciler gibi semptom gidericilerdir. Yıllar boyu bu şekilde yaşamanın vücudunuzdaki etkisini bir düşünün... Enerjinizin tükenmeye başladığını ve dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu hissettiğiniz anlarda, kas ve eklemlerinizi rahatlatıp, esnetmek; vücut ve zihninizi tekrar canlandırmak için en iyi ilaçtır ve inanın haplardan daha kalıcı ve etkindir. Çünkü sadece semptom gidermiyorsunuz, problemin köküne iniyorsunuz. Sizin için fotoğraflarda gördüğünüz seçtiğim duruşlar, özellikle masa başında çalışanlar ve bel, sırt ve boyun ağrılarından şikayetçi olanlar için çok uygun. Uygulamadan önce inceleyip, gövdenin ön, arka ve yan kısımlarını açan özelliklerini fark edin. Duruş bozuklukları, fibromiyalji (vücutta kronik ağrılar) ve kireçlenme için çok faydalı ve günlük stresinizi vücudunuzdan atmanızı sağlayacak özellikteler.

NEFES VER
Bu üç duruşu günlük hayatınıza kattığınızda, vücudunuzun stresten ne kadar daha az etkilendiğini fark edeceksiniz. Sandalyeyi kullanmaktaki amaç, bedeninizi alışmış olduğu limitlerden daha çok ve doğru bir şekilde esnetip, açabilmek... Gün içinde birkaç dakika bile olsa sadece kendinize konsantre olabileceğiniz bir ortam seçin. Duruşları yaparken nefesinizi tutmayın ve omuzlarınızı kasmayın. Uzun bir aradan sonra size bu yazımı Türkiye'de yazıyorum. Bir ay boyunca Çeşme'nin Yorgi koyundaki Paparazzi Beach Club'da; lavanta, nar, begonvil ve asmaların arasında, doğa ile iç içe sabahları yogaya başlamak veya pratiğini derinleştirmek isteyenlere yardımcı olacağım. Fırsatınız olursa uğrayın, tanışalım. Program için 0537 549 9081 veya 'info@elvandemirkan. com' ile irtibata geçebilirsiniz.