kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atom bombasına neden kızmıyorlar?

Yeni Haber
Japonya Savunma Bakanı Fumio Kyuma, İkinci Dünya Savaşı sonunda ülkesine atom bombası atmasından dolayı ABD'ye kızgın olmadığını, "bomba atılmasaydı, Japonya'nın Sovyet işgaline uğrayacağını" söyledi.

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların kurbanlarının tepkisini çeken Kyuma, başkent Tokyo yakınlarındaki bir üniversitede yaptığı konuşmada, "Nükleer bombalar savaşa son verdi. Bu, kaçınılmazdı. ABD Hiroşima ve Nagazaki'ye Japonya'nın er ya da geç savaşı kaybedeceğini bile bile bomba attı. Ama Amerikalılar, atom bombası atmanın Japonya'nın teslim olmasını hızlandıracağını ve Sovyetler Birliği'nin Japonya'ya savaş ilan etmesini önleyeceğini düşünüyordu. ABD'ye kızgın değilim" dedi.

Tokyo ile bir tarafsızlık anlaşması imzalayan SSCB, Hiroşima'ya bomba atılmasından iki gün sonra ve Nagazaki'ye bomba atılması arifesinde, 8 Ağustos 1945'te, geç de olsa savaş ilan etmişti. Japonya 15 Ağustos 1945'te teslim olmuş, Amerikan işgali de 13 gün sonra başlamıştı. Bu gelişmeler olurken Kızıl Ordu Kuril Adaları'nı işgal ve ihlak etmekle yetinmek zorunda kalmıştı.

Japonya Savunma Bakanı, "Şans eseri Hokkaido işgal edilmedi. Hokkaido Sovyetler Birliği tarafından işgal edilebilirdi" dedi.

Açık konuşmasıyla tanınan Bakanın bu yorumları, bombalardan kurtulanlar tarafından kurulan derneklerce "skandal" olarak nitelendirildi. Muhalefet de Kyuma'nın görevine layık olmadığını düşünüyor.

Bomba Kurbanları Konfederasyonu Genel Sekreteri Terumi Tanaka, "Hükümetin bir üyesi olarak yorumları skandal niteliğinde. Yüz binlerce insanın korkunç acılar çekerek öldüğünü biliyordur herhalde. Kendisinden bu açıklamalarını geri almasını istiyorum" dedi ve Bakanın Nagazaki kökenli olduğunu hatırlatarak, "Ondan utanıyorum" ifadesini kullandı. Muhalefetten Naoto Kan da, "Kyuma'nın yorumları nükleer silahların kökünün kazınmasından yana tavır koyan hükümetin tutumuna aykırıdır. Kyuma, Savunma Bakanlığı görevine layık değildir" dedi.

Japonya'nın gerçek anlamdaki ilk savunma bakanı Kyuma, polemik yaratmakla ünlü bir kişilik. Hükümetin takındığı resmi tavırları kimi zaman hiçe sayan Kyuma, Irak savaşını da eleştirmişti.

Bu arada, bazı tarihçiler, 210 bin kadar kişinin yanarak ölümüne yol açan bombaların Japonya'yı teslim olmaya zorlamak için kaçınılmaz olmadığını, çünkü Japon İmparatorluğu ordusunun Pasifik'teki savaşın ardından zaten aşırı derecede zayıflamış olduğunu düşünüyor.