kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

THY'de rötar korkusu

HACER GEMİCİ
Hava-İş sendikası, 'Toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı, grev aşamasına gelindi' uyarısı yapınca THY'yi rötar korkusu sardı. Günde 60 bin kişi taşıyan THY alarm durumunda..
İLİŞKİLİ HABERLER
THY'de rötar korkusu
Hava-İş sendikası'nın, Türk Hava Yolları (THY) ve THY Teknik AŞ'de mart ayından beri yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca sendika grev aşamasına gelindiğini duyurdu. Yaz sezonu ortasında günlük sefer sayısının 650'yi bulduğu bir ortamda grev tehlikesi ile karşı karşıya kalan THY'de alarm çanları çalıyor. Grev süreci sadece THY ve Teknik AŞ'deki toplam özlük haklarını almak için uğraşan 11 bin 300 çalışanı değil, THY'nin günlük 50-60 bin yolcusunu da direkt ilgilendiriyor. Grev bir kenara, iş yavaşlatma eyleminin olması durumunda havalimanlarının bir anda kilitlenebileceği ifade ediliyor. Nitekim, Hava-İş Sendikası Genel Sektreteri Mustafa Yağcı, "Bugüne kadar çalışanlarımız olağanüstü özveri ile çalışıyor. Gelinen bu noktada iş yavaşlatma değil, özveriden vazgeçildiği için üç-dört gündür rötarlar yaşanmaya başladı bile" dedi. Yağcı'nın 'rötarlar başlayabilir' imasının THY'deki tedirginliği artırdığı dile getirilirken, sadece THY değil, tüm özel havacılık şirketleri gözünü T H Y ' d e k i toplu sözleşme görüşmelerine dikmiş bekliyor. İki taraf arasında görüşmelerin kilitlenmesi ve grevin gündeme gelmesi ithimaline karşı Bakanlar Kurulu'nun devreye girerek 60 gün süre ile erteleme hakkı bulunuyor. Sendika yetkilileri buna da karış çıkarak, "Eğer grev erteleme kararı çıkarsa bu, iş barışına ağır bir darbe vurur" görüşünü savunuyorlar.

HIZLANDIRILMIŞ EĞİTİM
Bu arada THY'nin olası bir grev ihtimaline karşı işe yeni başlayanlara yönelik eğitim kurslarını hızlandırdığı ve kendini olağanüstü bir duruma karşı hazırladığı dile getiriliyor. Sendika Genel Sekreteri Yağcı, THY ile sendika arasındaki resmi arabulucu sürecinin 27 Haziran itibarıyla sona erdiğini dile getirerek, "Sendikanın aldığı karara göre, eğer nihai bir teklif gelmezse işverenle tartışmaya girilmeyecek. Bir an önce bu teklifin gelmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Sendikanın iddiasına göre THY, çalışanlarına son toplantıda birinci yıl için yüzde 9, ikinci yıl için ise TÜFE oranında ücret artışı yapılmasını teklif etti. Ancak kriz döneminde ücretlerinden yüzde 10 kesintiyi kabul eden çalışanların isteği her bölüm için farklı da olsa yüzde 20'leri buluyor.
Haberin fotoğrafları