kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Armutlu ekmek tatlısı

MALZEMELER
*
100 gr. esmer şeker
* 125 gr. tereyağı (doğranmış)
* 6 adet orta boy armut (soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış ve 12 adet karpuz dilimi kesilmiş)
* 24 adet beyaz ekmek dilimi (kabukları çıkartılmış ve merdaneyle hafifçe inceltilmiş)
* 40 gr. tereyağı (eritilmiş)
* Vanilyalı dondurma (servis için)
Tereyağı ve şekeri kısık ateşte ısıtıp, şeker eriyip, yağ ile karışıncaya kadar karıştırın. Gerekirse şekeri eritmek için 2 çorba kaşığı kaynar su katın. Armutları katıp, yumuşayıncaya kadar 7-10 dakika pişirin. 8 dilim ekmeği porsiyonluk kalıpların tabanlarını kaplayacak şekilde yuvarlak kesin. Kalan 16 dilim ekmeği 3x8 cm. ebatlarında şeritler şeklinde doğrayıp, üzerlerine fırçayla eritilmiş tereyağı sürün. Yuvarlak kestiğiniz ekmekleri kalıpların tabanlarına, şerit doğranmış ekmekleri de kalıptan taşacak şekilde kalıpların kenarlarına yerleştirin. Armutları delikli kaşıkla alıp, her ekmekli kalıba 9'ar adet koyun. Kenarlardaki ekmekleri, armutların üzerlerine, tam ortaları hafif açık kalacak şekilde kapatın. Üzerlerini folyo ile örtüp, kalıpları bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin ve folyoyu alıp 10 dakika daha pişirin. Tatlıların üzerine dondurma koyarak servis yapın.

Yoğurtlu bulgur salatası
MALZEMELER
*
1 su bardağı bulgur (köftelik)
* 500 gr. yoğurt
* 3/4 su bardağı ceviz
* 5 diş sarmısak
* 5 adet taze soğan
* 1/2 demet maydanoz
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* Kiraz domates (süslemek için)
Bulgur, yoğurt, dövülmüş ceviz ve sarmısağı iyice karıştırıp bir gece buzdolabında dinlendirin. Soğan ve maydanozu katın. Ardından iyice harmanlayıp servis tabağına alın.

Karides köftesi
MALZEMELER
*
250 gr. karides (taze veya şoklu)
* 3 sap taze soğan
* 2 adet küçük boy etli kırmızıbiber
* 1 adet limon (kabukları ve beyaz kısımları soyulup, robottan geçirilmiş)
* 3 çorba kaşığı taze kişniş veya maydanoz (doğranmış)
* 2 çorba kaşığı un (serpmek için)
* 3.5 çorba kaşığı zeytinyağı
* 150 gr. ince spagetti
* 50 gr. taze fasulye
* 1 diş sarmısak (dövülmüş)
* 2 çorba kaşığı soya sosu
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 çorba kaşığı susam (kavrulmuş)
1 adet taze soğanı robottan geçirip, kalan soğanları verev doğrayın. Kırmızıbiberlerden birini robottan geçirip, diğerini ince doğrayın. Robottan geçirdiğiniz taze soğan ve biberlere robottan geçirilmiş limon, 2 çorba kaşığı kişniş ve tuz katıp, hamur kıvamına getirin. Karidesleri katıp, robotta karıştırın. Karışımı unlu bir yüzeye alıp, 1 cm. kalınlığında 4 adet yuvarlak hazırlayın. Bu hazırladığınızı buzdolabında üzeri kapalı olarak 24 saat bekletebilirsiniz. 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp, karides köftelerinin her iki tarafını orta ateşte 4'er dakika pişirin. Spagettiyi kaynar suda pişirip, süzün. Derin bir tavada 1 çorba kaşığı ısıtılmış zeytinyağında fasulyeleri 3 dakika soteleyin. Sarmısak, doğrayıp ayırdığınız biber ve soğanları katıp, 3 dakika pişirin. Ateşten alıp, soya sosu, yağ ve limon suyunu katın. Makarnayı katın ve 3-4 dakika ısıtın. Karides köftelerini, makarnanın üzerine yerleştirin, susam ve kalan kişnişleri serperek servis yapın.