kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Boya ve kiloya bakılarak oyuncu seçimi yapılmaz

BUGE CANKAT GÜNAYDIN
'Aliye' dizisinin Aynur'u Elif Sümbül Sert, setlerde yaşadığı zorluklardan bunalınca, kendi ajansını kurdu. Klasik ajans mantığına karşı olan Sert: Bir oyuncunun kapasitesini yalnızca fiziksel özellikleri göstermemeli!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Boya ve kiloya bakılarak oyuncu seçimi yapılmaz
Ekranda TV dizileri arttıkça, birçok cast ajansı da bu dizilere oyuncu yetiştirmek, hatta bu popülasyondan kendilerine rant sağlamak için, fiziği düzgün veya popüler oyuncu ve oyuncu adaylarını yeteneklerine bakmasızın kadrolarına dahil etmeye başladı. Cast ve menajerlik ajanslarındaki bu gereksiz kalabalık nedeniyle pek çok eğitimli oyuncu da yeneteklerini gösterememe, setlerde saatlerce bekleme gibi pek çok prodüksiyon hatasıyla boğuşmak zorunda kalıyor... Kendisi de yaşadığı zorluklardan yola çıkan 'Aliye' dizisinin Aynur'u Elif Sümbül Sert, yanlış cast sistemine son vermek amacıyla, geçtiğimiz haftalarda 'If Cast ve Menejerlik Ajansı'nı kurdu. Sert, önce yurtdışındaki sistemi açıklıyor: "Londra'da figüran olarak çalışan bir arkadaşım var. Ona kargo ile bir paket göndermişler. İçinde çekim yapılacak yerlerin işaretlendiği bir şehir haritası ile mesai saatlerinden beslenme tercihlerine, hatta alacağı ücrete kadar pek çok detayın yer aldığı bir dosya varmış." 'Bizde nasıl yapılıyor cast ve menejerlik işlemleri?' diye soruyoruz, Sert, yanıt veriyor:

SIFIR BÜTÇEYLE BAŞLADIM
"Sistematik olarak çok fazla hata var. Oyuncuya sette aksesuvar, dekor gibi davranılıyor. Her şey hazır derler; sete gitmenize iki saat kala, yolda ararlar ve ihtiyacınız olan giysilerin olmadığını söylerler. Bir de sürekli 'Aliye'nin Aynur'u olarak değerlendiriliyorum. Ben Elif Sümbül Sert'im; bir oyuncuyum. O diziden sonra gelen teklifler sürekli kadın programı sunuculukları ve dramatik roller doğrultusunda olunca, bir sabah uyandım ve 'Artık ben bu işi böyle yapmayacağım, mesleğimi kendi doğrularımla yapacağım' dedim. Sıfır bütçe ve sıfır iş hayatı tecrübesiyle bu işe kalkıştım. Doğru cast yapılsa, sadece bu kadın güzel ya da meşhur diye düşünülmese, yapımcılar çok daha fazla kazanacak."

NET'TEN ÇALIŞIYORLAR
Önemli niteliklere sahip 7 oyuncusu, görüntü yönetmeni, fotoğrafçıları, çizerleri, kameramanları, sesçileri ve ışıkçılarıyla hazır olan If Cast, bildiğimiz cast ajanslarından farklı. Diğerleri gibi bir binası yok, oyuncularını www.ifcasting. com adresli internet sitesinden tanıtıyor. Bu yolun hem yapımcılar hem de oyuncular için pratik olduğunu söyleyen Sert, şunları söylüyor: "Bizim tanıtım filmlerimiz çok farklı. Diğer ajansların tanıtımlarında; 'Sağa dönün, sola dönün... Nereden mezunsunuz? Kaç kilosunuz?' gibi sorular var. Biz ise oyuncularımızı konuştukları lisanlardan tutun da, oyunculuk anlayışlarına kadar A'dan Z'ye her özellikleriyle tanıtıyoruz. Oyuncuları sitemizden inceleyen bir yapımcı, onlarla oturup bir kahve içmiş kadar haklarında bilgi sahibi olur. Bizde oyuncumuz saçının rengini değiştirse bile fotoğrafı da eşzamanlı olarak değişir. Aynı şekilde oyuncuya da; proje nerede, o ekipte kimler var, görevleri ne gibi her şeyi en ince detayıyla bilgilendirmeyi amaçlıyorum. Doğru cast böyle olur!" Sert, yeteneği olmayan ama sırf güzel olduğu için oyuncu koçları eşliğinde yapımlarda yer alanlar için de çok sert konuşuyor: "Son yıllarda oyuncu koçları çıktı. Koç, oyunculuktan anlamayanı oyuncu yapamaz! Koç, bir projedeki destek gücüdür, yaratıcı güç değildir!"
Haberin fotoğrafları