kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Golden sevenler internette buluşuyor

NESLİHAN TUNÇ
Sanal ortamda yedi yıl önce kurulan 'Golden Retriever Sahipleri' adlı grubun 700 üyesi var. Onları bir araya getiren köpekleri ve hayvan sevgileri..
İnternette bir mail grubu olan 'Golden Retriever Sahipleri'ne, sadece golden retriever'ları olanlar değil, hayvanları seven herkes üye olabiliyor. Grupta hayvanlarla ilgili deneyimler paylaşılıyor. Bir sorunu olanın derdine çare aranıyor. Ayrıca barınaklara yardım yapılıyor. Kaybolan veya çalınan hayvanlar bulunmaya, bulunan hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılıyor. Grupta çok farklı mesleklerden, sosyo-ekonomik gruplardan ve kişiliklerden insanlar var. Hafta sonları köpekleriyle birlikte buluşup keyifli zaman geçiriyorlar. Grubun üyelerinden Esra Şengülen Ünsür, kendi golden'ı Köpük'ü aldığının ertesi gün, bu gruba üye olmuş ve iki yıldır gruptan çok şey öğrendiğini anlatıyor: "Eşimle birlikte bir köpek sahiplenmeye karar verdiğimiz sırada, internette böyle bir grup olduğunu öğrendik. Köpük'ü evlat edindikten sonra da gruba katıldık. Grup, yaşam hakkına saygı duyanların bir arada olduğu bir iletişim ortamı. Sadece golden'lara özel gibi görünse de temelde yaşam hakkını savunan ve tüm canlıları sevenlerin grubu." Ünsür, grubun en büyük yararlarından birinin, pet sahiplerinin yaşadığı sıkıntıları paylaşabilme fırsatı vermesi olduğu görüşünde: "Hayvanlarla ilgili konularda herkes sokak hayvanlarını ele alıyor. Doğru ama yaşam hakkına saygı duyulmadığı yerlerde sahipli köpekler için de hayat çok zor. Örneğin özgürce koşabilecekleri bir park bulmak neredeyse imkânsız. Hatta bazı yerlerde sokakta yürümelerini bile istemeyenler oluyor." Aslı ve Murat Nazikoğlu çifti de gruba 2003'ten beri üyeler. Golden retriever'ların son derece sosyal bir ırk olduğunu belirten Nazikoğlu, bu sebeple grup içinde organize edilen aktivitelerde köpeklerin sosyalleşip ve keyif aldığını, kendilerinin de çok eğlendiğini anlatıyor: "Bu toplantıda edindiğimiz arkadaşlıklar zaman içerisinde dostluklara dönüşebiliyor. Bir taraftan da bir canlıyla yaşamaya başladığınız anda, aslında tüm hisleriniz ve bakış açınız da ona göre değişiyor. Yolda gördüğünüz kuşa da yardım ediyorsunuz, ırk cins ayırt etmeksizin bir köpeğe de." Grubun moderatörlüğünü yapan Ozan Tezer, köpeği Viki ile yaşadığı özel anlardan sonra böyle bir grup kurmaya karar vermiş: "Bizimki golden'lar hakkında özelleşen, ama tüm petseverlerin kucakladığı bir grup. Sıcaklığı ve dostluğunu kuruluş amacı altın kalpli golden'lardan alıyor. Çünkü bu köpeklerin sadece tüyleri değil kalpleri de altın. Bu cinsi daha iyi tanımak, aynı duyguları, zorlukları, mutlulukları yaşayanlarla bir arada olmak için harika bir yer."

ÇOK ŞEY PAYLAŞIYORUZ
Üyelerden biri olan Sema Özpekmezci de 2003 yılından beri grupta. Onun köpeği Badik bir Labrador. "Sonuçta Labrador da golden'ın kuzeni..." diyen Özpekmezci, bu gruba girdikten sonra hayatımda birçok şey değiştiğini söylüyor: "Sanal olan, hayatımda hiç görmediğim kişilerle bir sürü üzüntülü, mutlu günlerimi paylaştım. 700 farklı kişilikte insanın üye olduğu bir yerde, elektriği dengelemek tabii ki biraz zor ama sonuçta herkes köpiş sahibi olduğundan, ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Şu anda en yakın dostlarım diyebileceğim kişileri ben bu grup sayesinde tanıdım. Artık sadece Badik'le ilgili konuları değil, kendi özel hayatımı paylaştığım dostlarım var burada benim. O gün e-maillerime bakamazsam, boşluk hissediyorum kendimde. Burada çok güzel bir paylaşım var. Grubu kuran ve yöneten herkese teşekkürler. Umarım yeni köpek sahibi olacak herkese de ufacık katkılarımız olur." Bilgi için: golden_retriever_sahipleri@yahoog roups.com
Haberin fotoğrafları