kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye Euro'dan atıldı

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
Demir EURO'ların üzerindeki AB haritasında yer alan Türkiye, yeni basılan paralarda görünmüyor. İki İtalyan milletvekili konuyla ilgili önerge verdi..
Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesinin haberine göre, her genişlemede yeni paralar basılması gerekmemesi için başlangıçta Avrupa haritası geniş manada yorumuyla paraların üzerine konmuştu. Bu haritada Türkiye vardı. Ancak harita, AB üyesi ülkelerin Mali ve Ekonomik Komitesi tarafından incelendikten sonra Türkiye haritadan çıkarıldı. Habere göre, Avrupa Parlamentosu AP) üyesi iki İtalyan milletvekili Marco Pannella ve Marco Cappato, Moldova, Rusya, Ukrayna, Belarus'un dahi göründüğü bu yeni Avrupa haritasında Türkiye'nin niçin görünmediğini öğrenmek amacıyla AP'ye yazılı soru önergesi verdi. İtalyan milletvekilleri haritanın hangi kriterlere göre hazırlandığını, haritada AB üyesi olmayan otoriter, hatta diktatörlükle yönetilen ülkeler olduğu halde, müzakereleri başlamış Türkiye'nin niçin bulunmadığını sordu.

AÇIKLAMA AÇIK DEĞİL
Milletvekillerinin, haritanın hangi kriterlere göre saptandığına ilişkin sorularına Avrupa Komisyonu'nun yazılı yanıtı çok açık olmadı. Komisyon yanıtında "paraların üzerinde değişiklik yapma kararının Komisyon inisiyatifiyle 7 haziran 2005'de Ecofin toplantısında alındığını" belirtti. Birliğin genişlemesi sırasında her seferinde yeni harita yapmak yerine, AB üyelerinin tümünün temsil edilmesine dikkat edildiği vurgulandı. Komisyon yanıtında "1, 2, 5 kuruşluk Euro demir paraların üzerindeki haritanın ise dünya üzerindeki Avrupa haritası olduğu" vurgulandı. AB'nin genişlemesinin dikkate alınmadığı savunuldu. Buna karşılık Avrupa kıtasına ait gösterilen bu ülkelerin demokratik kriterlere yahut Kopenhag kriterlerine uygun olup olmadığına bakılmadığı belirtildi. Haziran 2005'te Fransa'nın ve Hollanda'nın Avrupa Anayasası'na "hayır" demesinin ardından alındığı öne sürülen "harita" kararının izahı henüz yapılmadı.