kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'nin Türkiye'de imajı kötü

Yeni Haber
Uluslararası anket firması PEW'in 47 ülkede gerçekleştirdiği anket sonucunda Amerika'nın dünya genelinde imajının her geçen yıl daha da kötüye gittiği ortaya çıktı.

PEW anketi verilerine göre, 2002'de ciddi bir düşüş yaşayan ABD'nin dünyadaki imajı, bu yıl daha da derinleşti. Aralarında ABD'nin çok eski müttefiklerinin olduğu bazı ülkeler de Amerika'nın diğer ülkelerin çıkarlarını hiçe saydığını savunurken, Türkiye'nin Amerika'ya olan desteğinin 2002'den bugüne yüzde 19 düşerek tek rakamlı haneye (yüzde 9) gerilemesi dikkat çekti.

İçinde Türkiye'nin de bulunduğu 47 ülkede araştırma yapan PEW, dünyadaki kaynak sorunları, global ısınma, AIDS ve ABD'nin imajı ile ilgili yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını internet sitesinden yayınladı.

Ortadoğu ve Müslüman Asya ülkelerinde ABD'nin imajı düşüş gösterirken bir Avrupa ülkesi olan Almanya'da da oran iki yıl öncesine göre 42 puan düşerek yüzde 30'lara kadar indi.

Öte yandan Çin'in ekonomik ve askeri gücünden dünya ülkeleri endişe ederken, dünyanın en kalabalık ülkesinin imajı Afrika ve güney Asya'da ise güçlü olduğu gözlendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imajı ise özellikle Avrupa'da keskin bir düşüş gösterdi. Almanya'da Putin'e olan güven 2003'te yüzde 75 iken bu ankette sadece yüzde 32 düzeyinde kalabildi.

El Kaide'nin başı Usame bin Ladin'in imajı sadece Filistin'de yüzde 57 çıktı.

PEW anketi 45 bin kişi ile telefon ya da yüz yüze görüşülerek yapıldı. Her ülkeden yaklaşık 500 ile 2 bin kişi ile yapılan anketin hata payının yüzde 2 ile 4 olarak hesaplandığı belirtildi.

Söz konusu ankette ayrıca, insanların dünya nüfusu ve kaynakları ile ilgili endişeleri yansıtıldı. Dünya ülkeleri, Birleşmiş Milletler ve ABD'yi dünya kaynaklarını yok etmekle suçladı.

BM'nin güvenirliği konusunda ise Afrika'da güçlü olan imaj Ortadoğu'da oldukça düşük çıkarken Ürdün, Türkiye, Mısır, Filistin ve İsrail'de BM'ye olan güvenin PEW anketinde oldukça aşağıda olduğu sonucu çıktı.

Avrupa Birliği'nin imajı da BM'nin imajı gibi Orta Afrika'da güçlü iken, Ortadoğu'da oldukça düşük olduğu belirlendi.

Amerikalı katılımcılar PEW anketinde en çok endişe ettikleri küresel sorunun kaynakların kullanımı olduğunu ifade ederken, Ortadoğu'daki katılımcılar nükleer silahlar ve etnik düşmanlığı, Afrika'dakiler ise AIDS ve zengin-fakir arasındaki uçurumun derinleşmesini en tehlikeli konu olarak değerlendirdi.

Öte yandan birçok ülke ABD devletine göre Amerika halkını daha çok sevdiklerini söyledikleri PEW anketinin diğer dikkat çeken yönü olarak kayıtlara geçti.