kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Geçici işçiye kadro seferberliği

Yeni Haber
Erken seçim kararı ile birlikte, kamu kurumları geçici işçilerin kadroya alınması konusunda adeta seferberlik başlattı.

Yaklaşık 30'a yakın kamu kurum ve kuruluşunda 219 bin geçici işçinin kadroya alınması öngörülürken, bazı bakanlık ve kurumlarda AKP Hükümeti döneminde işe alınan sözleşmeli personele kadro konusunda öncelik verildiği bildirildi.

Kültür Bakanlığı'nda uzun yıllardır çalışan geçici işçilerin kadroya alınması için ise 25 maddelik skala belirlendi. Bu çizelge kapsamındakilerin kadroya alınacağı diğerlerinin ise 4B ya da geçici işçi kadrosunda kalmaları yönünde ısrar edildiği kaydedildi.

CHP, geçici işçi yasasının kapsamının genişletilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne giderken, kamu kurumları kadro tahsisi konusunda adeta seferberlik başlattı. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün geçici işçilerin kadroya alınmasına yönelik işlemlerde ortaya çıkan sorunların çözümü için geçen ay kamu kurumlarıyla toplantı yapmıştı.

Kurumlar, Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek kadro sayısı dışına çıkamayacak. Yasa'nın kabul edildiği 4 Nisan 2007 tarihinden itibaren kurumlar, kadroya alınacak işçilerin toplam çalışma süreleri, sosyal güvenlik kurumuna tabi toplam çalışma süreleri, eğitim durumları, önerilen kadro veya pozisyon unvanlarına ilişkin tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'na göndermeye başladı.

ÇALIŞANIN İSTEĞİNE BAĞLI

Devlet Personel Başkanlığı geçici işçilere kadro veren 5620 sayılı yasaya ilişkin olarak, kamu kurum ve kuruluşları arasında uygulama birliğini sağlamak üzere 3 maddelik bir belirleme yaparak bunu tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdi.

Başkanlıktan gönderilen açıklamada, "Sözleşmeli statüye geçiş ilgilinin isteğine bağlı olduğundan mevzuatı gereği sürekli işçi kadrosuna atanması mümkün olmayanların 'sözleşmeli statüye' geçmeleri konusunda yönlendirme yapılmaması" istenildi.

Ancak, bazı kamu kurumlarında bu kapsamdaki personelin iş güvencesi olmayan 4B kapsamında kalmaları yönünde baskı yapıldığı bildirildi. Kültür Bakanlığı'nın çeşitli birimlerinde çalışan bu kapsamdaki işçiler için de 25 maddelik skala hazırlandığı kaydedildi.

Bu çizelge kapsamında yer almayanlara kadro tahsis edilmeyeceği kaydedildi. Kamu kurumlarında kadro tahsisine ilişkin kargaşa sürerken, Maliye'den konuya ilişkin görüş istendiği öğrenildi.

KİM DAİMİ, KİM SÖZLEŞMELİ OLACAK?

Düzenleme sadece, 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay veya daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsıyor.

Bir istisna olarak, 2005 veya 2006 yıllarında aynı şartlarda çalışıp da askerlik, doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları sebebiyle iş sözleşmeleri askıda kalanlar da bu kapsamında değerlendirilecek.

ÖZELLEŞTİRME MAĞDURLARINA KADRO YOK

Düzenleme, özelleştirme mağduru olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ve bakanlıklara geçici personel olarak yerleştirilen kişilerin sürekli işçi kadrolarına atanmasını kapsamıyor. Sağlık Bakanlığı'nda istihdam edilen vekil ebeler geçici işçi olmamaları nedeniyle sürekli işçi kadrolarına alınmayacak.

(ANKA)