kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERGUN BABAHAN

Ermenistan sorunu

Büyük resim için tıklayın
Türkiye'nin en sıkıntılı ilişkisi Ermenistan'la. Komşu ülke ile sınırımız yıllardır kapalı.
Ermeni Soykırımı iddiaları, sınırın tanınması ve Karabağ'ın işgali gibi üç önemli konu iki ülke arasındaki ilişkilere gölge düşürüyor.
Türkiye yıllardır sınırı kapalı tutuyor.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile dün sabah kahvaltısında bir araya geldiğimizde sohbetin en önemli bölümünü sınır meselesi oluşturdu.
"Off-the record" kaydıyla yaptığımız sohbette Oskanyan, iki ülke arasındaki sıkıntılı konulara bakış açılarını dile getirdi.
Aslında sınırın tanınması konusunda ciddi bir sorun yok gibi görünüyor.
Çünkü Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Ermenistan, "Sovyet yönetimi tarafından yapılan uluslararası anlaşmalar iptal edilmediği veya yenilenmediği sürece geçerlidir" kararı almış.
Ermeni yönetimi bu nedenle iki ülke sınırını belirleyen Kars Anlaşması'nın hala yürürlükte olduğunu savunuyor.
Kendilerinin Türkiye için bir tehdit olamayacağını, sınırın açılmasının Türkiye'nin Kafkaslar'da yolunun açılması için önemli bir fırsat olduğu görüşünü dile getiriyorlar.
Aslında bu hükümet döneminde bazı fırsatlar çıktığı, ancak devlet politikalarının sertliği, herkesin kendi konumunu koruma çabası nedeniyle mesafe alınamadığı anlaşılıyor.
Sınır konusunda mesafe alınabilse, Ermenistan yönetiminin soykırım lobisini yumuşatmasının bile gündeme gelebileceği söyleniyor.
Tarihi sorunları tarihçilere bırakıp iki toplum arasındaki ilişkileri rayına oturtabilsek herkes için en hayırlı çözüm yolu bulunmuş olacak gibi görünüyor ama tarihin dayanılmaz ağırlığının gölgesi bir türlü kaldırılamıyor.