kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tatile herkesin ihtiyacı var

Dr. Yasemin Fatih Amato
Havaya, suya, gıdaya, ısınmaya, dostluğa ve sevgiye olan ihtiyacımız tartışılabilir mi..! İnanın tatil yapmak da bu denli yaşamsal bir ihtiyaç! İster çalışın, ister öğrenci veya ev kadını olun, gündelik hayattan uzaklaşmak hepimiz için önem taşıyor. Stresi dindirmek, üretkenliğimizi artırmak ve tüm yaşam kalitemizin yeniden yapılanması için tatil yapmaya ihtiyacımız var. Bu yıl izin almaktan vazgeçtiyseniz veya yıllık izninizi evinizi taşımak, badana ettirmek gibi işlere ayırmayı planlıyorsanız, 'sakın yapmayın' derim!

GEVŞEMEYİ UNUTMADAN
Özellikle çalışan insanlar yeterince dinlenemezler; artan rekabet ve iş temposu içinde, tam bir izin bile kullanamazlar ya da izinlerinin bir kısmını birikmiş özel sorunları için harcarlar. Ve yıllar geçtikçe, gevşemeyi unuturlar. Kelimenin tam anlamıyla 'işkolik' olan bir arkadaşım 12 yıl hiç izin yapmadan çalıştıktan sonra geçen yaz dinlenmeye karar vermişti. Ne yazık ki, tatilinin ilk haftasını kendini okuldan kaçmış çocuklar gibi suçlu hissederek geçirdi. Ne yapacağını bilemedi ve adeta boşluğa düştü. Bu belirtiler, maalesef büyük bir yıpranmanın ve kendine yabancılaşmanın belirtisiydi. Çağımızda 'işkolik' sözcüğü biraz övgü gibi görünüyor ama esasında kendi kendimize verdiğimiz büyük bir zararı ifade ediyor. Bazılarımız da işimizi tatile taşıyoruz. Zihnimizde, telefonda veya bilgisayarımızda tüm gerginlikler bizimle beraber geliyor.

SUYLA KUCAKLAŞIN
Oysa tatil bizi gerçekten günlük yaşamdan uzaklaştırabilirse işe yarar. Zamanla yarışmaktan ve zorunluluklardan sıyrıldıkça kendimize yaklaşırız. Göz ardı ettiğimiz iç dünyamızı tekrar keşfederiz. Yakınlarımıza, hayata daha canlı bir şekilde bağlanırız. Huzur bulduğumuzda, yaratıcılığımız, yeteneklerimiz, performansımız yükselir. Hafta sonu layıkıyla dinlenen ve yıllık izinlerinin hakkını verenler, genelde daha keyifli çalışırlar. İşlerinde daha güler yüzlü, yaratıcı ve üretken olurlar. Yaz; sıcak ve ağır bir mevsimdir. Özellikle bu hafta çok sıcak geçiyor. Bu mevsimin en güzel tarafı ise suyla kurduğumuz ilişki! Doğa işini çok iyi bilir. Sıcaktan yürüyemediğimiz, diğer sporları yapamadığız bu mevsimde bize serin, ferah denizleriyle kucak açar! Yüzmek herkese iyi gelir; zayıflar da yüzebilir, şişmanlar da yüzebilir. Zaten ağırlığımızın yüzde 90'ını su taşır. Suyun hareketi yumuşak bir masaj gibi insanı dinlendirir, vücudu sıkılaştırır, kasları formda ve esnek tutar. Ayrıca zihni sakinleştirir, tasaları unutturur. Su ve hareket insanı arındırır; canlılık, keyif, moral ve sağlık verir.