kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Leblebi Çorum sanayisinin ilk mayasıdır'

ÇORUM leblebisi ile ünlü bir kent. Leblebinin aslı, bildiğimiz yemeklik nohut. İmalat sırasında kırılmayan ve kabuğu çabuk soyulan nohut türü tercih ediliyor. Çorum'un marka olma yolundaki leblebicisi Mustafa Gülşen, leblebi için en iyi nohutun Uşak ve Balıkesir'de üretildiğini söylüyor. Çorum, leblebiyi işleyerek bu alanda öne çıkmış bir il. Sarı ve beyaz leblebinin yanı sıra çikolatalı, ballı susamlı, soyalı, kakaolu, acılı soslu gibi leblebi türleri de piyasaya sunuluyor. İç piyasada leblebi tüketiminin aylık 500 ton kadar olduğu tahmin ediliyor. Müesselerinin Cumhuriyetle yaşıt olduğunu belirten Gülşen, "Leblebi, Çorum sanayisinin ilk mayasıdır. Birçok müteşebbisin kökü leblebiciliğe dayanıyor. Leblebiden kazanıp kiremit tuğla fabrikalarına yatırdılar. Sonra başka sektörlere geçtiler" dedi.

LEBLEBİ ODASI'NA KİLİT
Çorum'u ziyaretimizde Leblebiciler Odası'nın da üye azlığından kapanma noktasına geldiğini öğreniyoruz. Leblebi satıcılarının bakkallar gibi diğer odalara kayıt yaptırması bu sonu hazırlarken, Mustafa Gülşen, "Çorum'da Leblebiciler Odası'nın kapanması büyük ayıp. Çözüm bulunmalı" diyor.