kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hemoroid tedavisinde Türk çözümü

25.06.2007
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği doktorları, hemoroid ameliyatlarında kullanılacak yeni bir anaskop geliştirdi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği Şefi Doç. Dr. Okay Nazlı, geliştirdikleri anaskopun ''daha az kan kaybı, daha az acı ve daha erken iyileşme olanağı sağlaması'' bakımından önemli olduğunu belirtti.

Yöntemi Japonya'da önümüzdeki ay düzenlenecek olan Uluslararası Cerrahi Kongresinde dünya cerrahlarına tanıtacaklarına dikkati çeken Nazlı, şunları söyledi:

''Yöntemi ideal olarak uygulamak için çevre dikişini hep aynı uzaklıktan ve uygun kalınlıkta geçmek gerekir. Hemoroid pakeleri ve rektumun gevşek mukozası mevcut anoskopların içine dolarak iğnenin dönüş hareketini kısıtlayabilir, ayrıca dikiş geçilirken kanama olursa durum daha da zor hale gelir. Bu sıkıntıları aşmak için bu anaskopu geliştirdik. Yeni anoskop üç parçadan oluşmaktadır. Ön parça üstü açık bir boru şeklinde olup uca doğru giderek daralır ve bu sayede rektuma kolayca yerleştirilebilir. İkinci parça ön parçanın üstünü kapatıp açmak için kullanılan bir kayar kapaktır. Arka parça ise içine laparoskopik cerrahide kullanılan 10 mm'lik sıfır derece teleskop yerleştirilebilen içi boş bir sap taşır.''

Nazlı, yeni yöntem sayesinde hem ameliyat alanının ışıklandırıldığını hem de görüntünün monitöre aktarıldığını belirtti. Anoskopta ayarlanabilen açıklıktan içeriye girilerek mukozaya dikiş geçilebildiğini ifade eden Nazlı, anoskopun saat yönünde çevrilerek dikişe devam edildiğini, bu sayede hep aynı uzaklıktan geçilerek başlangıç noktasına ulaşıldığını ve çevre dikişinin tamamlandığını kaydetti.

Nazlı, teleskop sayesinde görüntü monitöre aktarılabildiği için asistanın ameliyatı monitörden izleyebildiğini ve cerrahın görme alanını daraltmadan ona yardım edebileceğini belirterek ameliyathanede bulunan asistanların ameliyatı monitörden izleyebilmelerinin ve ameliyatları kaydederek cerrahi eğitim için kullanmalarının da mümkün hale geldiğini söyledi.

Anoskopu kliniklerinde görevli Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ ile birlikte uzun süre çalıştıktan sonra geliştirdiklerini belirten Nazlı, klasik anaskoplarda mukozayı dikmenin zor olduğunu, bunun da kan kaybına, çok ağrıya ve geç iyileşmeye neden olduğunu kaydetti.

Nazlı, yeni anoskopla yaptıkları hemoroid ameliyatları sonrası hastanın kendisini kısa sürede toplayarak iyileştiğini ve hastaları daha erken taburcu etmeye başladıklarını belirtti.

AA