kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Artık oto almayanı neredeyse falakaya yatıracaklar!

Daha önce otomobillerde sol dikiz aynası yoktu. İsteğe bağlı olarak satın alınabiliyordu. Şimdi standart. Koltuklarda kafalıklar yoktu . Şimdi sürücü ve yolcuların hepsi için standart. Klima, radyoteyp, ABS gibi birçok donanımın adı bile geçmezdi. Şimdi kliması, ABS'si olmayan otomobil yok gibi. ABS nedir ki, EBD, ESP, Hill Holder ve daha birçok donanımı standart olarak sunuyorlar.

Gümrük duvarları dönemi
Düne kadar otomobil satın almak için aylarca sıra beklenirdi. Gümrük duvarları olduğu için otomobil ithal edilemediği, yerli üreticiler kapasiteleri nedeniyle talebi karşılayamadığı için ortada satın alınabilecek otomobil yoktu. Otomobil sahibi olmak için 1 yıl bekleyenler vardı. Şimdi, ortalık otomobilden geçilmiyor. Amerikanı, Japonu, İngilizi, İtalyanı, Fransızı, Korelisi dünyadaki bütün otomobil markaları var. Sporundan 4x4'üne, ticarisinden üstü açığına en havalısından ultra lüksüne kadar, herkese her keseye göre otomobil var.

Şimdi tüketici kral
Dün otomobil satın alabilmek için para biriktirmek gerekiyordu. Peşin para yoksa otomobil de yoktu. Bugün, 37 banka, 5 finans kurumu otomobil satın almak isteyenlere taşıt kredisi veriyor. Otomobil fiyatının yüzde 80'i kredilendiriliyor, vade 60 aya kadar çıkıyor. Krediyle bir gün içinde otomobilin direksiyonuna oturabiliniyor.
Dün otomobil sahibi olabilmek için aylarca beklemek, rengi, donanımı, şansına ne çıkarsa razı olmak gerekiyordu. Otomobilciler dün kraldı. Bugün kral, tüketici. Onlarca marka, yüzlerce model, motor ve donanım arasında tercih yapıyor. Firmaların sunduğu cazip seçenekleri değerlendirip, karar veriyor.
Bugünlerde durum birazcık daha farklı. Pazardaki daralmanın da etkisiyle, hemen hemen her otomobil markası kampanya düzenliyor. Kampanyalarda; peşin alım indirimi, takas desteği, 6 ay öteleme, bedava yakıt, kasko, yani akla ne gelirse var. Otomobili bedava vermiyorlar ama neredeyse almayanı falakaya yatıracaklar.