kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Taraftarlar en çok Leeds United’a sahip olmak istiyor.

Futbola taraftar darbesi!

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
Kulüp yönetimlerinin hatalarından bıkan taraftarlar işi ele alıyor! MyFootballClub sayesinde 35'er pound ödeyen 50 bin kişi önce bir futbol takımı satın alacak, daha sonra da transferler yaparak takımlarını güçlendirmeye çalışacak.....
Futbolun en alışılagelmiş görüntülerinden biridir; kulüp binasının önünde ya da tribünlerde "Yönetim istifa," diye bağıran taraftarlar... Kötü transferlere imza atan, 'iyi' antrenörleri çalışma süreleri bitmeden yollayan, 'kötü'leriyle ise Katolik nikâhı kıyan yönetimlerden çok çekmiştir futbolseverler... İngiliz spor yazarı Will Brooks ise belli ki kötü biten maçların ve kaçırılan şampiyonlukların faturasını yöneticilere kesmekten sıkılmış ve bu gidişata "Dur," demeye karar vermiş. Aynı zamanda reklamcılık da yapan 36 yaşındaki Brooks, futbol dünyasında yepyeni bir dönemi başlatmaya kararlı. Brooks'un yıllar süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan MyFootballClub ile artık futbol kulüplerini taraftarlar yönetecek!

SİNERJİYLE GÜÇLENECEK

www.myfootballclub.co.uk sitesinden yürütülen proje, özetle taraftarların kulüplerin sahibi olması ilkesine dayanıyor. Bu amaçla da Brooks, yaklaşık 50 bin futbolseverden kişi başı 35'er pound (yaklaşık 100 YTL) toplamayı amaçlıyor. Böylece ilk etapta elde edilecek yaklaşık 1.4 milyon pound gelirle, alt liglerdeki bir takım satın alınacak; ardından da futbolcu transferine başlanacak. Asıl amaç, küçük kulüplerden birinin alınıp bu çoğulcu yönetimin sinerjisiyle dört-beş yıl gibi bir zaman zarfında güçlendirilmesi ve Premier Lig'de oynayacak seviyeye getirilmesi. Üyelerin ödeme yaparak kulüpte sahip oldukları hisse ise işin sadece başlangıcı. Taraftarların kulüpleri için toplamda yöneticilerden bile çok para harcadıklarını, ama bu paranın bedelini hiçbir zaman alamadıklarını düşünen Brooks, yönetim mekanizmasını da yine bu üyelerden, yani taraftarlardan oluşturuyor. Birden fazla hisseye sahip olamayacak ve herkesin eşit konumda olacağı bu on binlerce kişilik taraftar yönetimi, transferlerden tutun da oyuna, taktiklere ve kulübü etkileyecek daha birçok önemli karara kendileri, oylama yoluyla imza atacak.

38 BİN KİŞİ ÜYE OLDU
Satın alınacak takıma da yine bu 50 bin kişi, oylamayla karar veriyor. Şimdiye kadar kayıt yaptıran 38 bin kişinin favorisi ise, son yıllarda büyük bir düşüş yaşayarak alt liglere inen Leeds United. Üyelerin tek bir hisse satın alabilecek olması da kulübün demokratik yapısının zaafa uğramaması amacını taşıyor. Bu sayede her üyenin bir oy hakkı bulunacak. MyFootballClub üyeleri, transfer hedeflerini belirtebilecek. Olası transferlerle ilgili oylamalara katılacak ve yönetim kurulu kararları bu oylamalardan çıkan sonuçlara göre verilecek. Çok sayıda futbolseverin bir konu hakkında olumlu veya olumsuz oylarıyla alınan bir kararın, bir avuç kişiden oluşan bir kurulun kararından çok daha sağlıklı olduğunu düşünen Brooks, sözlerini şöyle bitiriyor: "Amacı belli olmayan kişilerdense, dünyanın dört bir yanından gerçek futbolseverler, bir kulübün çıkarlarını çok daha iyi koruyacaktır."