kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kartta az faiz ödemek için hesap uzmanı olmak lazım!

YAVUZ BARLAS
Kredi kartı borcunuzu düzenli kapatıyorsanız rahat uyuyabilirsiniz. Ama aksatıyorsanız o zaman kâğıt kalemi alıp, hesabınızı yapın. Her bankanın hesap kriteri faizde olduğu gibi birbirinden farklı. 1000 YTL borçta 30 YTL de 60 YTL de faiz karşınıza çıkabilir ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kartta az faiz ödemek için hesap uzmanı olmak lazım!
Kredi kartlarında gecikme faizleri yüzde 6'nın üzerinde, aylık faiz ise yüzde 3 ile 5.5 arasında farklılık gösteriyor
Kartların yıllık ücretleri tüketicinin son dönemde en büyük şikâyeti. Çünkü 3 YTL alan da var 30 YTL alan da...

Kredi kartlarında her banka kendi stratejisine göre faiz, komisyon ve yıllık ücretler belirliyor. Tüketiciler cüzdanlarındaki kredi kartının ödemelerini eğer düzenli bir biçimde gerçekleştiremiyorsa ve her ay borcunun tamamını kapatmakta güçlük çekiyorsa işte o zaman canları bir hayli yanıyor. Çünkü her bankanın nakit çekimde, alışverişte aldığı faiz ve hesaplama biçimi birbirinden farklı. Kredi kartı adedi ve işlem hacminde önde olan bankaların faiz ve komisyonları diğerlerine oranla daha yüksekken, kart faizinde en cömert bankaların başını ise kamu bankaları çekiyor. Kredi kartlarında alışveriş ve nakit çekimde en düşük faiz yüzde 2.90. En yüksek faiz ise yüzde 5.57. Yani en düşük ile en yüksek arasında neredeyse yarı yarıya fark var. Gecikme faizlerinde de benzer durum hakim. En düşük faiz yüzde 3 iken, en yüksek faiz yüzde 6.21'i buluyor.

KOMİSYONLARA DİKKAT!
Tüketicilerin son dönemde en çok yakındığı konuların başında ise yıllık kredi kartı ücretleri geliyor. Çünkü Türkiye'de tüketici başına düşen ortalama kart adedi ikiyi çıkmış durumda. Tüketicilerin birçoğu cüzdanlarındaki kartların sadece biri ile yoğun işlem yapmayı alışkanlık haline getirdi. Ancak aynı tüketiciler kullanmadıkları kredi kartlarının yıllık ücretini de ödemek zorunda. Aksi taktirde borç kaydedilen yıllık ücretler bir de bakmışsınız ki dağ gibi aydan aya faiz işletilerek rekor seviyeye ulaşmış. Bankaların kredi kartı yıllık ücretleri de 3 YTL ile 30 YTL arasında değişiyor. Kimi bankalar ilk yılki ücreti almayıp ikinci yılı alırken, kimileri kademeli olarak artırıyor. Ek kartlarda da asıl kartın yarısı kadar yıllık ücret talep ediliyor. Bankaların komisyon ücretleri ise ortalama yüzde 3 civarında.
Haberin fotoğrafları