kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sahibinden dizilere kiralık ev!

TV dizilerinin sayısının hızla artması, yepyeni bir meslek dalının ortaya çıkmasına sebep oldu: Mekan menajerliği! Yeni Aktüel'in ele aldığı bu yeni meslek dalının en ünlü temsilcisi olan oyuncu Esra Akkaya, bu işten geçimini sağlayan ailelerin çok memnun olduklarını söylüyor..
Televizyon dizilerinin hızla artması, yeni bir meslek dalının da ortaya çıkmasına sebep oldu! 'Mekan Menajerliği' adıyla anılmaya başlayan bu iş alanı, dizilerin mekan ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılıyor. Evlerin yanı sıra, kafelerin ve hastanelerin bile dizi seti haline dönüştürülmesi yeni bir şey olmamakla birlikte, bu konuya odaklanmış profesyonel kişilerin oluşması nedeniyle mekan menajerliği de giderek yayılıyor... Bu işi profesyonelliğe dökerek bir mekan casting'i kuran isimlerden biri de yapımcı Cemile Pınar...

EV KİRALAMAK ARTIK GÜVENLİ
Yapımcı eşi Cemile Pınar'ın en büyük sıkıntılarından birinin mekan bulmak olduğunu fark eden Levent Cömert, ona bu ihtiyacı karşılayacak bir şirket kurmayı önerince, sektörde önemli yeri olan ajanslardan biri kurulmuş. Cömert ve Pınar, şirketlerinin kuruluş aşamasında, hazırladıkları broşürleri İstanbul'un dört bir yanına dağıtmış. Ve nihayetinde mekan menajerliği yapan şirketlerini hizmete açmışlar. Bu alanda hizmet veren bir profesyonelin sağladığı en büyük avantaj; çekim için kiraladıkları evlere 'güven' hizmeti veriyor olması... Bu şirketler sayesinde, ev sahipleri evlerinin güvenli ellerde olduğunu bilmenin yanı sıra, kiralamayı faturalar ve anlaşmalar üzerinden belgeli olarak yapmanın rahatlığını da yaşıyor...

'HATIRLA SEVGİLİ' ARI KONAĞI'NDA
"Sektördeki zaman ve imkan zorluğu dolasıyla bazen beş altı dizi ve filmde aynı evi görmek mümkün oluyor" diyen Levent Cömert, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bir ev dikkatimi çekmişti, arka arkaya kaç film ve dizide gördüğümü anlatamam. İşim dolayısıyla daha dikkatliyim ama evin bütün dekorasyonu değiştirilse de ev sahibinin olduğu belli olan televizyonun hep aynı şekilde duruyor olması bana çok komik gelmişti..." Şu sıralar ekranlarda en çok dikkat çeken çekim mekanlarından biri, 'Hatırla Sevgili' dizisinin çekildiği Unkapanı'ndaki Arı Konağı... Unkapanı Zeyrekhane Mahallesi'nde "Hatırla Sevgili'nin çekildiği yer neresi?" diye kime sorsanız, bu konağı anında gösteriyor! Zira Zeyrekhane Mahallesi, çekim alanı olarak o kadar çok tutuluyor ki, neredeyse bütünüyle bir set haline gelmiş... Arı Konağı'nın sahibesi Mehnaz Arı, 150 yıllık konağın beşinci kuşağı olan Mehnaz Hanım'ın küçük kızı... Bu kadar nesil hep konakta büyüdüklerini anlatan Mehnaz Hanım, şimdi konağın bir kısmını büro olarak kullanırken, üst katları çekim için kiralıyor. Uzun süredir çekim için teklif alan; özellikle de dönem film ve dizileri moda olunca taleplerin arttığını anlatan Arı, mahalle eşrafının oyuncuları görmek için konak etrafında toplandıklarını söylüyor. 'Hatırla Sevgili' dışında 'Sırça Köşk' dizisi ve 'Zincirbozan' filminin çekim mekanı olarak konağının kullanıldığını anlatan Mehnaz Arı, bu işten aile büyüklerinin memnun olduğunu anlatıyor: "Amerika'da yaşayan 90 yaşında bir amcam var. Ona bölümleri gönderiyoruz, o da arkadaşlarına gösteriyormuş 'çocukluğumun geçtiği ev' diye..."

KAZANCI KİRADAN ÇOK DAHA İYİ
Mehnaz Arı, sayıları 40'ı bulan ekibin konakta koşuşturmasından rahatsız olup olmadığı sorulduğunda, halinden çok memnun olduğunu açıkça ifade ediyor. İşlerini bile çekimlere göre ayarladığını söyleyen Arı, yine de bunun düzeninin bozulmasını sevmeyen insanlara göre bir iş olmadığını anlatıyor: "Eğer depo olarak bıraktığınız bir odayı 60'lardan kalma muhteşem bir mekan olarak bulmak sizi rahatsız edecekse, denemeyin derim!" Mehnaz Arı, işin mali tarafı içinse "Oldukça tatmin edici" diyor ve ekliyor: "Evi mesken olarak kiraladığınız zaman alacağınızdan çok daha fazlası olduğunu söyleyebilirim!"
Haberin fotoğrafları