kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mevlana'ya özel dans

16.06.2007
Ünlü koreograf Maurice Béjart ve topluluğu Béjart Ballet Lausanne, 2007 Mevlana Yılı için İstanbulluların karşısında. Topluluk AKM'deki gösterisinde Mevlana için özel bir çalışma da sunacak..
Dünyanın en ünlü dans topluluklarından biri olan Bejart Balet Lausanne, bu hafta sonu Türk izleyicisini büyüleyecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın, 35'inci yaşını kutlamak için İstanbul'a davet ettiği, dünyanın en ünlü koreograflarından Maurice Bve topluluğu BBallet Lausanne, 2007 Mevlana Yılı kapsamında üç özel gösteriyle seyircini karşısına çıkıyor. İlk gösterisini dün sahneleyen topluluğun İstanbul için hazırlanan programı iki ayrı bölümden oluşuyor. Topluluğun kurucusu ve koreografı Maurice Bbu yıl 80'inci yaşını kutluyor. Bu nedenle gösterinin birinci bölümü, 20. yüzyıl balesinin devrimci koreografına bir saygı niteliği taşıyor. Bın 50 yıllık kariyerinin bir retrospektifi olarak nitelendirilen The Best of Maurice BAşk ve Dans adlı ilk bölümde Romeo ve Juliet'ten, Wien Wien, Brel ve Barbara ve Yedi Yunan Dansı'na kadar farklı müzikal ve koreografik tatları bir araya getiren Bın önemli yapıtlarından parçalar sunuluyor. Gösterinin ikinci bölümünü ise, doğumunun 800'üncü yılında tüm dünyada kutlanan 2007 Mevlana Yılı için, Maurice Bejart tarafından özel olarak kurgulanan ve ilk defa İstanbul'da sahnelenecek olan projesi Rumi: Dua ve Dans oluşturuyor. Bu bölümle ilgili tek bilgi, beş bölümden oluşan Piramid el Nour ve Gülistan ya da Gül Bahçesi eserlerinden sahnelerle yeniden kurgulanmış olması. Müziklerini Kudsi Erguner'in yaptığı Rumi: Dua ve Dans'ın, dans sevenler için özel bir sürpriz olacağı kesin.

SÜRPRİZ DANS
Topluluğun İstanbul gösterilerinin bir özelliği daha var. O da BBallet Lausanne'ın dünyaca ünlü baş dansçısı Gil Roman'ın, her iki bölümde de dans ediyor olması. 1993 yılından beri BBallet Lausanne Yönetmen Yardımcılığı görevini yürüten ve artık sadece belli başlı koreografilerde sahneye çıkan Gil Roman, bu yıl sadece Moskova'da dans etti ve ikinci kez İstanbul'da sahneye çıkacak. Topluluğun bugünkü gösterisi saat 20.30'da, yarınki ise 16.00'da, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Haberin fotoğrafları