kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

RTÜK'ten İbo'ya müjde

Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim döneminde uyulması gereken yayın ilkeleri konusunda aldığı karara göre İbrahim Tatlıses ve Şebnem Kısaparmak gibi televizyon programı yapan milletvekili adayları, "siyasi içerikli" olmaması şartıyla programlarına devam edebilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, İstanbul Conrad Otel'de düzenlenen "Seçim Dönemi Yayın İlkeleri ve Propaganda Yasakları Eğitim Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 22 Temmuz seçimlerinde milletvekili adayı olan sunucu ve sanatçıların siyasi olmayan içerikteki programlarını yayınlamaya devam edebileceklerini söyledi.

Akman, aralarında İbrahim Tatlıses ve Şebnem Kısaparmak'ın da bulunduğu televizyon yıldızlarının programlarında seçim dönemi yayın ilkelerini ihlal etmeleri halinde benzer durumdaki yayın organlarına uygulanan müeyyidelere maruz kalacaklarını belirtti.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Akman, seçimlerin demokratik bir havada ve kamuoyunun vicdanının yıpratmadan yapılması için gerekli yayın ortamının sağlanması amacıyla tüm basın mensuplarından durarlı davranmasını rica etti.

Daha önce Ankara, Tarabzon ve Gaziantep'te gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının İstanbul ayağında Akman, amaçlarının kamuoyunun yaklaşan seçimler öncesinde siyasal partiler ve adayların görüşler ve yaklaşımlarının doğru biçimde algılanmasına hizmet edecek yayınların nasıl yapılaması gerektiğini ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. Akman şunları söyledi:

"Siyasi içerikli yayınlarda herhangi bir yanlışlık yapıldığında bunun iki türlü sonucu olacaktır. Tek taraflı ve yanlış yayınlar ilk olarak seçimlerin demokratik bir biçimde gerçekleşmesini engellemiş olacağız. İkinicisi ise bu yanlışlarda dolayı normal dönemlerde olmayan ağır müeyyidelere tabi tutulmuş olacağız. Seçmenlerin demokratik ilkelere uygun olarak özgür iradeleriyle tercihlerini yapmaları ve düzenlemek ve denetlemekle görevli olduğumuz yayın kuruluşlarının bir bilgi eksikliğinden dolayı ağır mağduriyetlere uğramasını istemiyoruz. Bu nedenle bu eğitim çalışmalarını düzenliyoruz."

NORMAL SEYİRDE OLAMAYAN MÜEYYİDELER SÖZ KONUSU OLACAK


RTÜK Başkanı Akman konuşmasının devamında yayın ilkelerine uyulmaması karşısında YSK'nın uygulayacağı cezaları da açıkladı. Buna göre, ihlal durumunda ilk uygulama uyarı cezası olacak. Uyarı cezasını alan yayın organı aynı ihlali veya farklı bir seçim ihlali yaparsa program durdurma cezası alacak. Tekrarlanan bir ihlal daha olması halinde, 1 ila 15 gün arasında değişen ekran karattma cezası verilecek.

TATLISES VE KISAPARMAK PROGRAMLARINA DEVAM EDEBİLECEK

Kamuoyu tarafından merakla beklenen popüler adaylar konusundaki YSK kararını da açıklayan Akman, "Siyasi içerikli program yapmayan fakat seçimlerde aday olan program sunucularının programlarına devam etmesinde mahsur olamadığı sonucu çıktı. Ancak söz konusu kişiler bu programlarında bireysel çıkarlarını ve siyasi propaganda yapmaları durumunda diğer pozisyonlardaki ihlal yapan kurumlara uygulanan müeyyideler uygulanacaktır" diye konuştu.

(ANKA)
Yazarlar