kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye ve Kuzey Irak zirvede görüşülecek

Yunan kulislerinde zirve gündemine girmeyen Türkiye'nin Kuzey Irak'la olan ilişkilerinin Solana tarafından liderlerin gündemine getirilebileceği konuşuluyor..
AB'nin Brüksel'deki yaz dönemi zirve toplantısında, "vakit yetersizliği" nedeniyle Türkiye'nin AB üyeliği konusu görüşülmeyecek. Ancak Yunan siyasi kaynaklar, AB Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Javier Solana'nın Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilişkilerini ve olası bir askeri operasyonu AB liderlerinin gündemine getireceğinden söz ediyor. Öte yandan zirve toplantısında AB 'nin mali standartlarını yerine getiren Kıbrıs ve Malta'nın 2008 yılı itibariyle Euro para sistemine dahil olmalarıyla ilgili gerekli kararın da alınması beklentilerin arasında yer alıyor.

NICE ZİRVESİNE DÖNÜŞEBİLİR
Almanya'nın, Avrupa Anayasasının yeniden tanzimi ve oluşturulması için gösterdiği olağanüstü gayretlere rağmen Brüksel zirvesinde kesin bir kararın alınması bekleniyor. Bu pürüzlerin, dün başlayan ve bugün sona ereceği kesin olmayan Brüksel zirvesinde ne denli giderileceği konusunda hiçbir hükümet yetkilisi güvence veremiyor. Görüştüğümüz AB komisyon yetkilileri "Hiçbir şey kesin değil. Her şey açıkta. 2007 Brüksel zirvesi, 2000 yılındaki o korkunç Nice zirvesine dönüşebilir" şeklinde konuşuyor. AB'nin anayasa taslağının ilk kez sunulduğu Nice zirvesinde Türkiye'ye yer verilmeyen genişletilmiş AB ülkelerinin AB parlamentosundaki milletvekili dağılımı ve karar mekanizmasındaki oy kullanma sisteminin belirlenmesi için zirve çalışmaları "Ne zaman biteceği bilinmeyen bir vakte" dek uzatılmıştı. AB'ne yeni katılan Polonya başta olmak üzere İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka'nın itirazları karşısında yeni bir "krizin" yaşanması mümkün.