kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Deprem kız' Altın Koza'yı kazandı...

Pervin METİN / MERKEZ
Enkaz altındaki boynu bükük fotoğrafıyla tanınan Ömür Kınay, Mevlana'nın 7 öğüdünü anlattığı kısa filmiyle, Altın Koza Film Festivali'nde ödül kazandı..
17Ağustos depreminde enkaz altında boynu bükük fotoğrafıyla hafızalara kazınan Ömür Kınay (28), Mevlana'nın 7 öğüdünü anlattığı kısa metrajlı filmiyle 14'üncü Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Deneysel Film Ödülü"nün sahibi oldu. Yaşantısına tekerlekli sandalyede devam eden Kınay'a ödül getiren filmin adı ise, Arapça'da "Ol" anlamına gelen "Kün". İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ömür Kınay, final ödevi olarak hazırladığı filmiyle daha önce İnönü ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen kısa film festivallerinde de ödüller aldı. Mevlana'nın 7 öğüdünü 3 dakika 20 saniyelik kısa metrajlı filmle sunan genç kız, güçlü sembolik anlatımlarla izleyiciyi düşünmeye itiyor. Ömür Kınay, filminin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Mevlana'nın 7 öğüdü; 'Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol, başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörürlükte deniz gibi ol, ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' şeklinde sıralanıyor. Mevlana'nın öğütlerini anlatırken simgesel ve çarpıcı görselliği seçtik."

BAYÜLGEN SESLENDİRDİ
Semazen gösterilerine de yer verilen filmde, Mercan Dede'nin albümünde Ceza ile beraber yaptığı Ab-ı Nafi adlı parça da kullanıldı. Mevlana'nın 7 öğüdünü ise, ünlü şovmen Okan Bayülgen seslendirdi. Türkiye'de engelli olarak yaşamanın zorluğuna dikkat çeken Kınay, sözlerini şöyle tamamladı: "Her türlü zorluğa rağmen azmettim ve başardım. Bu ödülü ben engelli olduğum için değil, iyi bir eser ortaya koyduğum için aldım. Bugün aynı filmle aldığım bu 3'üncü ödül."
Haberin fotoğrafları