kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonlar, depremi 20 saniye önceden haber alacak

Yeni Haber
Dünyada en çok depremin meydana geldiği Japonya'da, önümüzdeki Ekim ayından itibaren yer sarsıntılarını 20 saniye önceden haber veren yeni bir sistem devreye girecek.

Yeni teknoloji sayesinde cep telefonlarından, radyo ve televizyonlardan deprem alarmını duyacak olan Japonlar, bu süre içerisinde önlemlerini alabilecek. Japon Meteoroloji Ajansı'nın geliştirdiği, dünyada ilk defa hayata geçirilen 'Erken Uyarı Sistemi', depremin ilk patlama dalgasını tespit ediyor ve asıl sarsıntıya neden olan ikinci dalgaya kadar olan 10-20 saniye arasında insanlara kaçmaları için süre veriyor.

Hükümet, Ağustos ayından itibaren itibaren acil yardım personellerine, inşaat sektörü çalışanlarına ve tren operatörlerine yeni sistem ilgili bilgi sağlamayı planlıyor. İnsanların alarmları duyduktan sonra paniğe kapılmadan sağlıklı hareket edebilmeleri için, Japonya hükümeti bilgilendirme seminerleri gerçekleştirecek. Meteoroloji Ajansı, insanların alarmı duyduktan sonra sakin olmalarını, binadan kaçmak yerine masaların altına girmelerini ve asansörleri kullanmamalarını tavsiye ediyor. Ajansın yetkilileri, uyarıları alabilmesi için gerekli donanımları yapılmış yeni cep telefonlarının da bu yıl bitmeden satışa sunulacağını söyledi. Japonya'da meydana gelen depremleri yüzde 20'si richter ölçeğine göre 6 ve üstünde ölçülüyor.

Japonya'nın orta kesimini vuran 1995'deki Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğündeki depremde, 6 bin 400'den fazla kişi ölmüş, yaklaşık 100 milyar dolarlık hasar meydana gelmişti. Ülkenin kuzey kesiminde 2004'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğündeki depremde de yaklaşık 40 kişi yaşamını yitirmiş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı.

(CHA)