kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
7'ncisi yapılan Kiraz Festivali'ne Türkiye'den sanatçılar ve folklor ekipleri katıldı.

Komşuda Türkçe davetiyeye tepki

Erhan ÖZTÜRK- MERKEZ
Kiraz Festivali davetiyesinde Batı Trakya Türk dernekleri Türkçe yazılınca krize yol açtı. AB de 35 bin Euro'luk fonu vermedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Komşuda Türkçe davetiyeye tepki
Gümülcine'nin Susurköy Belediyesi (Sosti) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen, bu yıl 8 ila 10 Haziran tarihleri arasında 7'ncisi yapılan Kiraz Festivali'nin davetiyesinde Yunan makamlarınca yasaklanan, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve İskeçe Türk Birliği derneklerinin adının yer alması Yunanistan'da krize yol açtı. Türk kelimesinin kullanımının yasak olduğu komşuda aşırı milliyetçi Stohos gazetesi konuyu manşetine taşıyarak Yunanistan Meclisi'ndeki tek Türk Avukat İlhan Ahmet'i tehdit etmeye başladı. Gazete 14 Haziran'da Ahmet'in resmini sürmanşete koyarak, "İlhan Ahmet Sadık Ahmet'in izinde gidiyor. Sonu da Sadık Ahmet gibi olacak" yazdı. AB Yunanistan Bölge Sekreterliği de tertip komitesinin 35 bin Euro'luk yardım talebini "Festival zirai ürün festivalidir" diyerek reddetti.

TÜRK-MONGOL MİLLETVEKİLİ"
İlhan Ahmet, "Milliyetçi gazeteler resmimi koyup, telefonlarımı, kaldığım otelin adreslerini vererek beni hedef gösteriyor. Kamu Düzeni Bakanı ile görüştüm. Savcılar, bu yayınlara dava açması lazım. Ancak kimsenin kılı kıpırdamıyor" dedi. Ahmet şunları söyledi: "3 yıldır Yunan parlamentosunda görev yapıyorum. Korkunç saldırılarla karşı karşıyayım. Özellikle milliyetçi kesim 'Türk azınlığı' kelimesini kullandığım ve bu yönde soru önergeleri verdiğim için müthiş bir saldırı içerisindeler. Aynı gazete geçtiğimiz yıl haziran ayında benimle ilgili manşete 'Yunan parlamentosunda Türk-Mongol. Atın bunu bu parlamentodan' ifadesini koymuştu. 14 Haziran'daki manşet haberin devamında ise, 'Yunan halkının sabrı artık taşıyor. Başbakan Karamanlis bu duruma seyirci kalıyor. Türk-Mongol Ahmet'i partiden derhal ihraç etmeli. Yunan halkı İlhan Ahmet gibi politikacıları bu topraklarda barındırmamalı' yazdılar." İlhan Ahmet, AB'den istenilen fonun ret edilmesinin nedeninin de Gümülcine ve İskeçe Türk Birlikleri'nin isimlerinin davetiye de yer alması olduğunu ifade ederek, "Türkçe kelimelere aşırı tepki göstermişlerdi. Bu yönde yayınlar yapıyorlardı. Festivalde Gümülcine'nin Yunanlı Belediye Başkanı Dimitris Koçakis'te bir konuşma yaptı. Koçakis'e de tepkili yayınlar yapılıyor" dedi.