kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mali tatil 3 Temmuz’da başlayacak

Yeni Haber
Gelir İdaresi tarafından hazırlanan taslağa göre, mali tatil 3 Temmuz 2007'de baylayacak ve aynı ayın 20'sinde sona erecek. Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, mali tatil uygulamasına ilişkin genel tebliğ taslağını yayınladı. Taslakta, mali tatilin uygulanacağı tarihler, bu dönemde uzayan beyan ve ödeme sürelerine ilişkin ayrıntılara yer verildi. Mali tatil, her yıl temmuz ayının birinci gününden (haziran ayının son gününün resmi tatil olması halinde ise temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden) başlayarak aynı ayın 20'inci günü sona erecek.

Buna göre mali tatilin ilk defa uygulanacağı 2007 yılında, 30 Haziran 2007 günü resmi tatil olan cumartesiye rastlaması ve temmuz ayının ilk iş gününün de 2 Temmuz 2007 olması nedeniyle, mali tatil 3 Temmuz'da başlayacak ve 20 Temmuz tarihine kadar sürecek.

MALİ TATİL KAPSAMINDA OLMAYANLAR

Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh veya tahsil edilen (ithalde alınan katma değer vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi) vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmayacak. Kaynak kullanımını destekleme fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri de mali tatil nedeniyle uzamayacak.

Özel kanunlarında ödeme süreleri tespit edilmemiş amme alacaklarının ödeme sürelerin mali tatile rastlaması durumunda, belirlenen ödeme süreleri mali tatil nedeniyle uzamayacak.

SÜRELER YEDİ GÜN UZATILACAK

Son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacak. Beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan (banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi gibi) vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacak. Buna göre 2007 yılı için, mali tatil 3 Temmuz 2007 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2007 tarihinde sona ereceğinden, söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2007 tarihi olacak.

Gerek tarhiyat öncesi gerekse de tarhiyat sonrası uzlaşmayla ilgili olarak, mükelleflerin bu yönde bir talebi olmadığı müddetçe, mali tatil süresi içinde uzlaşma günü verilemeyecek. Belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemeyecek.

Bildirim sürelerinin mali tatile rastlaması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecek.

Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre, mali tatil süresince işlemeyecek.

DAVA AÇMA SÜRELERİ

Dava açma süresi yönünden ise, 20 Ağustos 2007 tarihinin İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca çalışmaya ara verme süresine rastlaması nedeniyle dava açma süresi, çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü (5 Eylül 2007) izleyen günden itibaren 7 gün uzayacak ve söz konusu sürenin son günü 12 Eylül 2007 tarihi olacak.

Öte yandan, mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri ile ilgili olarak da yukarıda yer alan açıklamalara göre işlem yapılacak.

Verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedi güne rastlayan vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süresi 2007 yılı için 27 temmuza, bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 30 temmuza uzamış sayılacak.

(ANKA)