kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Önce diplomasi

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'da Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay, Başbakanlık ve MİT arasında gerçekleşen görüşme trafiği hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Erdoğan, kendisinin ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Genelkurmay'ı ziyaretini iade-i ziyaret düşüncesiyle yapıldığını söylerken, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in ABD Büyükelçisi Ross Wilson ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı sürpriz görüşmeler hakkında ise bilgisinin olmadığını belirtti.

Başbakan, 27 Şubat bildirisinin ve şehit cenazelerinin yarattığı gerilimin ardından dün ilk defa Genelkurmay Başkanlığı'na gitmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de iştirak ettiği ziyarette Erdoğan ve Gül'e terör, Kuzey Irak'taki durum ve sınır güvenliği konularında brifing verildiği ileri sürüldü. Başbakan Erdoğan dün TGRT Haber televizyonunda katıldığı programda bu iddialar hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken MGK toplantısının ardından son anda programına alınan bu ziyaretin doğal olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, teröre karşı tüm birimlerle mücadele edilmesi gerektiğini belirterek ziyaretle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Yani teröre karşı bütün hassasiyetimizle, tüm birimlerimizle, kurumlarımızla dayanışma içinde halkımızla birlik, beraberlik içinde bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Aynı şekilde bugün Genelkurmay Başkanıma Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı olarak Abdullah Beyle birlikte ziyaret yaptık. Ziyaret tabii ki bu hassasiyetlerle ilgili. Aynı zamanda benim de bir iade-i ziyaret düşüncemle yapılmış olan bir ziyarettir. Bir Başbakanın Genelkurmay başkanına bu ziyaretleri yapması doğaldır, tabiidir, yaptığımız iş budur. Bundan sonra fırsat buldukça bunları daha da sıklaştırmakta çok büyük faydalar olduğuna inanıyorum." Erdoğan, ziyaret sırasında brifing verilip verilmediği şeklindeki soruyu da, "Onları bir kendi şeyimizde tutarsak çok sevinirim" diye yanıt verdi.

"ŞENER'İN TEMASLARINDAN HABERİM YOK"

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüştüğü sırada, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in ABD Büyükelçisi Ross Wilson ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı sürpriz görüşmelerin içeriğiyle ilgili de bilgisinin olmadığını söyledi.

Erdoğan, Şener'in temaslarını şöyle değerlendirdi: "Benim bakan arkadaşlarım Türkiye'deki büyükelçilerle zaman zaman görüşürler. Ben Sayın Abdüllatif Şener'in ne görüştüğünü bilmiyorum. Ve daha sonra Sayın Cumhurbaşkanıyla, randevu alıp hangi konuyu görüştüğünü bilemiyorum. Bunların birçoğunu da gerekirse, bilmek durumunda kalırsam bilirim. İlla da bilmek zorunda değilim. Çünkü bazen arkadaşlarımız onaylarla ilgili giderler tayinlerle ilgili giderler."

ÖNCE DİPLOMASİ

Kuzey Irak'ta tampon bölge oluşturulması ve sınır ötesi operasyonla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, sorunun öncelikle diplomatik yollardan çözülmesi gerektiği mesajını verdi.

Erdoğan, bu çerçevede Irak Başbakanı Maliki'yi Türkiye'ye davet ettiğini anımsatarak bu ziyaretin bu ay sonuna kadar gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Bir taraftan da ABD ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Erdoğan, "Üçlü adımın en isabetli olacağını, bu işi kökten sökecek bir adım olduğuna inanıyoruz. Gereken ne ise bunu yapmaya Türkiye Cumhuriyeti muktedirdir ve bunu yaparız. Bütün bunları yaparken sadece hamaset veya duygusal kararla bu adımı atmak da yanlış olur. Önce bütün bu diplomasiyi yürütelim, eğer bunu bu şekilde birlikte çözemiyorsak, o zaman biz de tabii ki olması gereken ne ise bunu yapmak durumunda kalırız, çünkü oradan ülkemize yapılan yanlışlıklar var" diye konuştu.

DÜN YAŞANANLAR

Ankara, önceki gün yapılan MGK toplantısının ardından dün terör gündemli yoğun bir diplomasi trafiğine sahne olmuştu. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay'a giderek 2 saatin üzerinde burada kalmışlardı. Daha sonra Başbakanlık'a geçen Erdoğan, MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüşmüştü. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ABD Büyükelçisi Ross Wilson ile Başbakanlık'ta bir araya gelmişti. Şener daha sonra Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir görüşmüştü. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ise Erdoğan ve Gül ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'ne çıkmıştı.

(ANKA)
Yazarlar