kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Blair için son, Sarkozy için ilk ispat zirvesi

İngiltere Başbakanı Blair bu son zirvede ülkesinin AB içindeki pozisyonunu güçlendirmeye çalışacak. Sarkozy de 'mini anlaşma' ile rüştünü ispat etme çabasında.....
Brüksel'de biraraya gelen AB'nin 27 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları "en kritik'' zirvede Avrupa Anayasası'nı görüştü. 'Avrupa Anayasası' teriminden vazgeçerek, 'AB Antlaşması' deyimini kullanmayı tercih eden AB liderleri, aynı zamanda Tony Blair'le de son zirvelerini gerçekleştiriyor. AB Zirvesi'ni, "kurumsal yapı konusunda bir çerçeve uzlaşıya varılması"nın ardından "Temmuz ayında bir Hükümetlerarası Konferans (HAK) düzenlenmesi kararı"yla kapatıp AB Antlaşması 'yol hatiratası çıkama'yı hedefleyen AB Dönem Başkanı Almanya, son dakikaya kadar 'ikna turları'nı sürdürdü. AB liderleri, Anayasanın reddedilmesiyle başlayan "kurumsal krizi sona erdirmek" için yeni bir yol haritası üzerinde uzlaşmaya çalıştıkları belirtildi. İngiltere ve Polonya itirazlarını ve veto tehditlerini sürdürdükleri ifade edildi. Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski, zirvenin başarı şansını "yüzde elli-elli" olarak nitelendirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da "kötü bir anlaşmaya varılmasındansa anlaşma olmamasını tercih edeceğini" söyledi.

'MİNİ ANLAŞMA' SARKOZY İÇİN SINAV

Başbakanlık görevini 27 Haziran'da bırakacak olan Blair için bu son AB Zirvesi... Bu zirve Fransa'nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy içinse rüştünü ispat için bulunmaz fırsat. Sarkozy güçlüklere rağmen Avrupa Anayasası yerine sunduğu mini sözleşme fikrinin kabul edilmesi için uğraşacak. Zirveden mini sözlesmeye iliskin bir sonuc alınması halinde bu Sarkozy'nin başarı hanesine yazılacak.