kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Çöl sıcakları" alarma geçirdi

Yeni Haber
Yurt genelinde yaşanan ve çöl sıcağı diye adlandırılan aşırı sıcaklar İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Ekipleri'ni alarma geçirdi.

Olası bir yangın tehlikesine karşı tetikte bekleyen ekipler, tatbikat düzenleyerek çalışmalarını sürdürüyor. Gerçeğini aratmayan tatbikatla yanan çalılığa müdahale eden ekipler, olası orman yangınlarına karşı ne kadar hazır olduklarını gözler önüne serdi. Yangınların büyük oranda kontrolsüz piknik alanlarından çıktığını belirten yetkililer, hafta sonu piknik yapacak vatandaşları orman yangınlarına karşı uyardı.

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklar orman yangını riskini artırınca, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de olası yangınlara karşı teyakkuza geçti. Hafta sonu havanın mevsim normallerinin üzerinde olacağı uyarısı ve kontrolsüz alanlarda yapılan piknikler, bölge müdürlüğü ekiplerini kaygılandırıyor. Aşırı sıcakların yangın riskini artırması üzerine İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını hazlandırdı. Güne sabah sporu ile başlayan ekipler, "Orman Sana Canım Feda" tempolu koşu ile kondisyon depoluyor. Ekipler olası yangınlara karşı hazırlıklı olabilmek için ormanlık alanda yangın tatbikatı yaptı. Senaryo gereği, telsizden gelen anonsla istirahat ettikleri bölgeden hareket eden ekipler, arasöze binerek yangın bölgesine ulaştı. Yükselen alevlere ısıya karşı dayanıklı özel elbiseleri ve gaz maskeleri ile müdahale eden ekipler, yangını kısa süre içinde kontrol altına aldı. Hafta sonu çıkabilcek yangınlara karşı Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 31 adet arazöz, 360 işçi, 1 helikopter, 2 uçak, 5 greyder ve 24 yangın gözetleme kulesi ile olası bir yangın anına müdahale için hazır bekliyor.

Yetkililer orman yangınlarının en büyük sebebi olarak gördükleri kontrolsüz alanlarda piknik yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Vatandaşları belediyeler tarafından belirlenmiş alanlarda piknik yapmaları konusunda uyaran yetkililer, piknik yapıldıktan sonra bölgenin iyice temizlenmesi gerektiğini de belirtiyor.

İstatistikler, yangınların en yoğun olduğu ayların Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre orman yangınlarının yüzde 76'sı bu aylarda meydana gelmiş. Orman yangınları haftanın günlerine göre değerlendirildiğinde ise, yaz aylarında pikniklerin yoğun olarak yapıldığı hafta sonu günleri ön plana çıkıyor. Orman yangınlarının yüzde 35'i vatandaşların piknik alanlarına akın ettiği Pazar günü meydana geliyor.

(CHA)