kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Estetik burun için artık ağrı çekmenize gerek yok

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
21.06.2007
Burun estetiği ameliyatları patladı! Doç. Tuğrul Maral'a göre; burun estetiğine gösterilen ilginin en önemli nedeni geliştirilen ağrısız ve kolay teknikler: Burun içindeki eğriliklerin estetikle birlikte tek bir ameliyatta düzeltilebilmesi talebi de artırdı. Ayrıca artık iri tamponların kullanılmaması, ameliyat sonrası ağrının olmaması da burun estetiği korkusunu tamamen bitirdi..
Anadolu Sağlık Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği Direktörü Doç. Dr. Tuğrul Maral ile estetik burun ameliyatlarının günümüzde ulaştığı noktayı konuştuk:

* Estetik burun operasyonlarında son zamanlarda yaşanan bu artışı neye bağlıyorsunuz? Bizim burunlarımız genellikle bugünkü estetik anlayışımıza uymayan, kemerli ve geniş yapılı burunlar. Bu nedenle zaman içinde estetik burun ameliyatlarının sayısında önemli oranda artış yaşandığı gözleniyor. Eskiden daha çok göz önünde olan ya da sahne sanatlarıyla ilgilenen kişilerin yaptırdığı estetik burun ameliyatları, bugün toplumun her kesiminden ve her yaşta kişiler tarafından yaygın olarak yapılıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinin başında; 'deviasyon' dediğimiz, burun içindeki eğriliklere bağlı düzeltmelerin estetikle birlikte tek bir ameliyatta giderilebilmesi geliyor. Yine ameliyat tekniklerindeki ilerlemeler ameliyatların sayısının artmasını sağladı. İri tamponların artık kullanılmaması, hastaya genel ve lokal anestezinin birlikte verilmesi sayesinde ameliyat sonrası ağrının olmaması ve kanama oranının çok düşmesi; hem başarı oranlarını, hem de operasyon sayısını artırdı.

ERKEK KISKANIYOR

* Estetik burun ameliyatlarında hiç mi risk yok? Burun ameliyatları, tecrübeli bir estetik plastik cerrah tarafından yapıldığında risk ve komplikasyon oranı çok düşük. Ameliyat sırasında ve sonrasındaki birkaç hafta içinde anesteziye ait riskler, kanama, enfeksiyon, nefes alma ve koku alma gibi sorunlar nadir de olsa görülebiliyor. Bu riskler de hekimin tavsiyelerine uyarak azaltılabiliyor. Ayrıca ameliyat sonrası erken dönemde hastanın başını öne eğmemesi, sırt üstü yatması, serin bir ortamda bulunması ve ödemi geçirecek ilaçları alması; oluşabilecek ağrının önüne geçilmesini sağlar.

* Sosyal ihtiyaçlarla estetik ameliyat olmak isteyen hastalarınız oluyor mu? Örneğin evliliğini kurtarmak için estetik yaptırmak isteyenler var mı? İstatistikler; rinoplasti (burna yapılan estetik operasyon) ameliyatından sonra boşanma oranlarının, ameliyat olmamış popülasyondan daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle rinoplasti öncesinde eşlerin onayının alınması çok önemli. Genellikle de erkekler eşlerinin ameliyatını onaylamıyor. Pek çok erkek, eşinin estetik cerrahi isteminin nedenleri konusunda yanlış bilgi ve önyargıya sahip. Genel olarak estetik cerrahiye yaklaşımda kadın ve erkeğin motivasyon nedenleri farklı oluyor. Son derece mutlu bir evliliği olan kadın; eşi kendisinin kemerli burnunu sevdiğini söylüyor olsa da, küçük kusurları düzeltmek için bile tüm zorluklara kolaylıkla katlanabiliyor. Aslında kadınlar; kendi görüntüleriyle diğer kadınların dikkatini ve takdirini elde etme arzusuyla da estetik ameliyat oluyor.

GÜZEL BURUN DOĞAL GÖRÜNENDİR

* Burun operasyonlarında hastalar 'ben şu sanatçının burnu gibi burun istiyorum' diye size başvuruyorlar mı? Ameliyattan önce siz nasıl bir planlama yapıyorsunuz? Burnun diğer organlara göre eşsiz yapısı ve bulunduğu yer nedeniyle, rinoplasti diğer tüm estetik ameliyatlara nazaran daha özellikli bir ameliyat. Her burun, bulunduğu yüzle bütünleşmişse güzellik kazanıyor. Kimi zaman hafif kemerli bir burun da güzel olabiliyor. Bu nedenle operasyon öncesinde hastanın kemik ve burun yapısının mutlaka göz önünde bulundurularak iyi bir planlamanın yapılması gerekiyor. Biz ameliyat planlamasında; hastanın burnunu kişisel ve farklı yapan pozitif özelliklerin korunarak, bunu bozan özelliklerin düzeltilmesi ve değiştirilmesi yolunu tercih ediyoruz. Herkeste aynı kavisli ve küçültülmüş burunlar yapmak tabii ki iyi sonuç vermez. Yani hastanın kemik yapılarının ve burun yapısının mutlaka göz önünde tutulması gerekiyor. Mümkün olduğunca aşırı ve ameliyat olduğunu hemen belli eden bir burun görüntüsünden kaçınmak benim ve pek çok plastik cerrahın tercihidir. Çünkü karşımdakinin burnu dikkatimi çekmeyecek bir doğallıkta olmalıdır. Bence burun estetiğinin en güzel yanı da budur.

* Operasyondan sonra burnunu beğenmeyen ve eski burnunu geri isteyen hastalar oluyor mu? Hasta; burnundaki ve görünümündeki genel düzelmeye konsantre olarak mükemmelliyet beklentisinden uzaklaşırsa, çok büyük oranda ameliyat sonucundan memnun olacaktır. Tekrar ameliyatlarının sıklığı, hastanın burnunun ameliyat öncesindeki özelliklerine bağlı olabildiği gibi, hastanın beklentisi ve cerrahın tecrübesiyle DE ilişkilidir. Eğer bir revizyon yapılacaksa da, ilk ameliyattan 6-12 ay sonra yapılmalıdır.