kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüz gerdirme için 50 botoks için 30 yaş estetiği

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.06.2007
Estetik yaşı artık 20'lerin altına kadar düştü ve 60'lı yaşların üzerine çıktı. Doç. Dr. Cihat Baran, hangi yaşta hangi estetiğin yapılması gerektiği konusunda reçetesini yazdı: Meme estetiği için 20, botoks için 30 ve yüz germe için 50 en ideal yaştır!..
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik ve Rekonstruktif Uzmanı Doç. Dr. Cihat Baran; hangi yaşta hangi estetik ameliyatı yapılması gerektiği konusunda soruları yanıtladı:

* 30-40 yaş arası hangi estetik operasyonları öneriyorsunuz?
Genellikle burun ameliyatları yapılır. Aslında burunda sorun varsa bu ameliyatların 20'li yaşlarda yapılmasında fayda vardır ancak hastaların çoğu 30'larında ekonomik olarak imkan buluyor. Liposuction'a da (yağ aldırma ameliyatı) bu yaşlarda başlanıyor. 30'lar aynı zamanda meme büyütme ya da küçültme ameliyatları için de uygun yaşlardır. Yüzde botoks uygulaması da artık çok daha genç yaşlara kaydı. Bir bölgenin kırışmaması için önceden önlem almak lazım. Botoks kırışıklık önlemi olarak bu yaşta yapılabilir. Özellikle kaş arası ve kaz ayakları dediğimiz gözlerin yan tarafları botoksla kontrol altına alınabilir. Dolgu maddesine başlanabilir. Aslında yüze yönelik dolguya her yaşta başlanabilir. Küçük dudaklı hastaların geçici olarak dudağını büyütebiliriz. Ağız kenarındaki çizgiler keskinse, onları hafifletmek amacıyla da dolgu yapılabilir. Hastanın kendinden yağ alınıp enjekte edilebilir. Bir yerinde yara ya da ameliyat izi varsa; oradaki kesi izini düzeltirken elde ettiğimiz dokuyu yüzünde kullanabiliriz. Yüz bölgesinde sarkmalar için erkendir. Ama hastada sarkıklık çok fazlaysa yapılabilir fakat ben bu yaşlarda yüz toparlama ameliyatlarını önermem.

SARKMA VARSA BEKLEMEYİN
* 40-50 yaşları arasında hangi estetik müdahaleler gereklidir?
Daha çok yüz bölgesine yönelik müdahaleler için uygun yaşlardır. Estetikle gençleştirmeyi beklememek lazım. Eğer 50'ye kadar yüzde sarkma varsa 'biraz daha sarksın' diye düşünmek yerine erkenden önlem alınmasını öneririm. Ancak bu yaşlarda estetik yaptıran kişilerin beklentilerini iyi belirlemesini isterim. Estetikle 50 yaşında bir insanı 20 yaşında yapamazsınız. Ancak 50 yaşında birine öyle bir estetik yaparsınız ki, yaşına göre son derece hoş görünür. Alın kaldırma, yüz germe ve özellikle göz kapağı ameliyatları bu yaşlarda bence neredeyse zorunludur. Cildin kalitesini artırmak için hafif peeling ve lazer tavsiye ederim. Oksijen terapi ile daha sağlıklı bir görünüm elde edilir. Derideki kollajen miktarı artırılır. Kollajen maddesi cildin elastikiyetini kazanmasını sağlar. Ciltte yeni kollajen ürettiğiniz zaman daha diri bir görünüm sağlar. Hastanın sağlık durumu bir problem teşkil etmiyorsa, bu yaşlarda yapılamayacak ameliyat yoktur.

* 50 yaşından sonra estetik uygulaması nasıl yapılır?
Yüz için artık küçük dokunuşlar yerine temelden bir müdahale gereklidir. Hasta bu yaşlarda yaptıracağı, yerinde bir yüz gerdirme operasyonuyla, kendini 80 yaşına kadar koruyabilir. Unutmayın; artık anti-aging'de 60 yaş orta yaş sayılıyor. 50 yaşından sonra da çok rahatlıkla meme estetiği yaptırabilirsiniz. Karın ameliyatları yapılabilir. Kol sarkmaları bu yaşlarda çok rahat giderilebilir. Geniş alanlara liposuction ve cerrahi yolla düzeltme ameliyatlarının yapılması bu yaşlarda hastayı yorar. Bu nedenle hastanın sağlık durumunun iyi olması ve şeker hastalığının olmaması gerekli.

* Çocuklara da estetik yapılabilir mi?
Çocuklara yapılan ve önerilen estetik ameliyatlarının başında kulak estetiği gelir. 5 yaşından itibaren kepçe kulak ameliyatları yapılır. Sonrasında çocuk, genellikle hayat boyu bu sorundan kurtulabilir. Ben ergenlikten önce estetik hiç önermem ama bazen zorunlu haller vardır. Çocuğun psikolojisi için o estetik olmazsa olmazdır. Örneğin 15-16 yaşlarındaki erkek çocuklarda kadın tipi memeye rastlıyoruz. Bunları mümkün olduğunca erken düzeltmek lazım. Çünkü çok ciddi bir sıkıntıdır; denize giremez, arkadaşları arasında soyunamaz... Bu sorunu düzeltmek gerekir ve tedavisi cerrahidir. Dikişler 15 günde alınır, hasta hastanede çok gerekirse bir gece kalır ve bu sorundan kurtulur.

* Gençlere estetik anlamda neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Estetik yaşı giderek düşüyor. Artık gençler çok hızlı gelişiyor. Gençlik döneminde kızlara da erkeklere de en çok burun ameliyatı yapılır. 26'dan sonra burun ameliyatı dönemi başlar. Bunun dışında liposuction yapılabilir. En çok basen bölgesine yapılıyor ve genellikle kızlar tercih ediyor. Burun ameliyatı için 16 yaşı beklemek lazım. Meme büyütme ameliyatı için kızlara 20'li yaşların beklemesini öneririm. Memenin gelişimi 30 yaşa kadardır. Gençler çok daha erken yaşlarda meme operasyonu yaptırmak istiyorlar ama ben yapmıyorum.

LIPOSUCTION İÇİN ALT LİMİT 17
* Genç yaşta silikon yaptırıp sonra çıkarttırmak isteyince meme deforme olur mu?
Genellikle olmaz, eski haline döner ama biraz sarkıklık kalabilir.

* Botoks bir kere yaptırınca hep yaptırmak gerekir mi?
Öyle bir şey yok. Yılda bir ya da iki kere yaptırarak gayet diri ve güzel bir görünüm elde edilebilir. Bilimsel olarak yapmak lazım. Botoksu tam kasın içine yapmak gerektiğinden kasların nerede olduğu bilinmeli. Yapanın bir doktor olmasında fayda var.

* Liposuction en erken hangi yaşta ve en geç kaç yaşına kadar yapılabilir? Bu operasyon kaç kere tekrarlanabilir?
Liposuction'a sınır olarak 17 yaşında başlanabilir. Hastanın durumuna göre artık kilo ayarlamasını yapması lazım. Dikkat etmezse liposuction yaptırdıktan üç ay sonra o bölge yine eski halini alabilir. Tekrar düzeltme yapılabilir ama ben bu durumda hastaların kolaya kaçmamaları için tekrar aynı bölgeye müdahalede bulunmuyorum.
Haberin fotoğrafları