kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'nın 3 aylık içme suyu kaldı

Yeni Haber
Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlarda bugün itibariyle toplam 105,999 milyon metreküp su bulunduğu, bu miktarın da Ankara'nın ancak 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinden (ASKİ) yapılan ortak yazılı açıklamada, başkentin içme suyu barajlarındaki son durum ve başkente su teminiyle ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi verildi.

Açıklamada; Ankara'ya, Çubuk 2, Bayındır (Kayaş), Kurtboğazı (Ovaçayı), Çamlıdere, Akyar ve Eğrekkaya barajlarından su temin edildiği, bu barajların toplam depolama kapasitesinin de yaklaşık 1,5 milyar metreküp düzeyinde bulunduğu kaydedildi.

Bu barajlarda mevcut toplam su rezervinin, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27 mertebesinde bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, 21 Haziran 2006 tarihinde 387,147 milyon metreküp iken, 21 Haziran 2007 tarihinde (bugün) bu miktarın 105,999 milyon metre küp olduğu kaydedildi.

Açıklamada, yapılan hesaplamalara göre mevcut su miktarının Ankara'nın ancak 3 aylık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu vurgulandı.

ANKARA'YA SU TEMİNİ PROJELERİ

Açıklamaya göre, Ankara içme suyu ihtiyacının ileriki yıllar dikkate alınarak güvenli şekilde temini için DSİ tarafından 1992 yılında hazırlanan, ''Ankara Su Temini Projesi Kızılırmak Sistemi Marter Plan Raporu''na göre, ilk aşamada Gerede Sisteminin, daha sonraki aşamada ise Kızılırmak Sisteminin devreye girmesi önerildi, bu suretle Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının güvenli şekilde karşılanabileceği hesaplandı.

Gerede Sistemi ile Bolu'nun Gerede ilçesi yakınlarında bulunan Ulusu Çayı'ndan alınacak 230 milyon metreküp/yıl su, Çamlıdere Barajına derive edilecek. DSİ'nin kontrollüğü altında ASKİ tarafından yürütülen projenin yapımının tamamlanmasını müteakiben yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda tünel açılmasını ihtiva eden yapım işlemine geçilecek.

Devreye alınma tarihi 2034 olarak belirlenen, ancak yaşanmakta olan kurak dönem sebebiyle Ankara'da acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine Gerede Sisteminin acilen devreye alınamayacağı dikkate alınarak Kesikköprü Barajından alınacak Kızılırmak suyunun, bir yıl içerisinde Ankara'ya getirilmesine karar verildi.

ANKARA SUYU TEMİZ

Açıklamada, DSİ ve ASKİ Genel Müdürlükleri tarafından yıllar itibariyle yaptırılan deneyler sonucunda belirlenen kimyasal ve bakteriyolojik parametrelerin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, ''İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik''e uygun olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, radyoaktif madde yönünden, ASKİ tarafından 30 Nisan 2007 tarihinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna yaptırılan deney sonuçlarına göre Kızılırmak suyunda radyoaktivite yönünden insan sağlığına zararlı maddelerin olmadığının tespit edildiği de vurgulandı.

AA