kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Afrika sıcakları alarmı!

Yeni Haber
Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesi yarından itibaren yurdu etkisi altına alacak ..
Yurdun güney ve iç bölgelerinden yarından itibaren yüksek sıcaklık bekleniyor. Meteorolojik verilere göre, Türkiye genelinde hava sıcaklığı güney ve iç kesimler başta olmak üzere Haziran ayı normallerinin 2-4 derece üzerinde seyrederken, yarından itibaren sıcaklıklarda 5-6 derece daha artış bekleniyor.

Hafta boyunca beklenen bu sıcaklık değerlerinde yarın (Cuma) Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesinin etkisi ile 5-6 derece daha artış tahmin ediliyor.

Sıcak hava kütlesinin (kuru ve oldukça sıcak) 22-24 Haziran'da Marmara,
Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu, 24-26 Haziran'da ise güney ve iç kesimlerde etkili olması bekleniyor.

Sıcak hava kütlesine bağlı olarak en yüksek sıcaklık değerlerinin Ege Bölgesi'nde 40-43 derece, Marmara Bölgesi'nde 37-39 derece, Akdeniz Bölgesi'nde 36-40 derece, İç Anadolu Bölgesinde 36-37 derece dolayında olması tahmin ediliyor.














KIRMIZI ALARMA GEÇİLDİ!

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesinin etkisi ile bazı bölgelerde hava sıcaklığının 22 Hazirandan itibaren 5-6 derece artabileceği yönündeki uyarısı üzerine ''Kırmızı alarm'' durumuna geçti.

Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, yaptığı açıklamada, meteorolojik veriler ışığında cuma gününden itibaren Marmara Bölgesi'nde sıcaklığın 39-42 dereceye çıkmasının beklendiğini belirtti.

Aşırı sıcakların yangın riskini de artırdığını, bu nedenle bölge müdürlüğünün sorumluluk alanındaki

Bursa, Bilecik ve Yalova'da orman yangınlarıyla mücadelede 3. seviye olan ''Kırmızı alarm'' durumuna geçtiklerini anlatan Girgin, bütün kurumların işbirliğinin yanı sıra basın organlarının ve vatandaşların da duyarlılığını öngören alarm çerçevesinde tüm yangın ekiplerinin, gözetleme kulelerinin, teknik elemanların ve orman mühendislerinin teyakkuzda olduğunu söyledi.

Girgin, Afet Yönetim Merkezine bilgi verildiğini, belediyelerin, Karayolları, DSİ gibi kurumların olası bir yangın durumunda kendilerini yardımcı olmak üzere hazırlıklarını yapacaklarını kaydetti.

SMS ARACILIĞIYLA UYARI


Devriye ekiplerin köyleri tek tek gezerek anonsla uyarılarda bulunacaklarını, tüm köy muhtarlarına GSM aracılığıyla mesaj çekeceklerini ifade eden Girgin, piknik alanlarında da özel önlemler alacaklarına dikkati çekti.

Sıcak havalarda ağaçlık ya da ekili alanlarda yakılan ateşlerin de büyük risk oluşturduğunu anımsatan Girgin, ''Vatandaşlarımızdan, her ne
sebeple olursa olsun açık alanda ateş yakmamalarını önemle rica ediyoruz'' dedi.