kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yasemin Çongar

'Gerçek yüzlerini görmeyi bekledik'

ANKARA
TSK, SAREM heyetinin ziyaretçi olduğunu hatırlatarak, içeride bulundukları süre içinde senaryonun konuşulmadığını ve yorum yapılmadığını açıkladı..
Genelkurmay Başkanlığı, Hudson Enstitüsü'nde konuşulan kabus senaryoları ve buna ilişkin haber ve yorumlar üzerine sessizliğini bozarak sert bir açıklama yaptı. Geçen cuma günü tartışılmaya başlanan senaryo konusunda günlerce sessiz kalmasının gerekçesini, "Yaratılan ortamın arkasındaki aktörlerin gerçek yüzlerini ve niyetlerini ortaya çıkarmak" olarak açıklayan Genelkurmay, BBC Türkçe servisi ve Milliyet aracılığıyla toplantıyı duyuran Milliyet muhabiri Yasemin Çongar'ı özellikle hedef aldı. Çongar'ın haber ve yorumlarını "maksatlı bir girişim" olarak niteleyen Genelkurmay açıklamasında, "Önemli bir gazetenin ABD muhabirliğini yapan ve bu konuda yeterli tecrübesi olması gereken bir muhabirin bu olayı saptırır tarzda haberler yapması, TV kanallarında yanlış yorumlarda bulunması maksatlı bir girişim olarak görülmüştür" denildi. Dün MGK toplantısının başlamasına kısa süre kala "tsk.mil.tr" internet adresinde yayınlanan 4 maddelik Genelkurmay açıklamasında şu mesajlar verildi:

ASKERLER HİÇ KONUŞMADI
* İBRETLE İZLENİYOR: Toplantıda TSK personelinin de bulunmuş olması öne çıkarılarak, senaryonun TSK ile ilişkilendirilmeye çalışıldığı ibretle ve üzüntüyle izlenmektedir. Genelkurmay Başkanlığı'nca, tartışmaların boyutlarını saptamak ve yaratılan bu ortamın arkasındaki aktörlerin gerçek yüzlerini ve niyetlerini ortaya çıkarmak maksadıyla beklenilmiş, ancak sonra açıklama yapılmıştır.

* SAPTIRILDI: 4 Haziran 2001'de kurulmuş olan Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı, bazı düşünce kuruluşlarının yapısı ve çalışma yöntemleriyle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak için ABD'de bulunmuş, 5 ayrı kuruluşun ziyareti kapsamında, anılan düşünce kuruluşu da ziyaret edilmişti. Ancak bu ziyaret kesinlikle yapılan toplantı ile ilgili değildir. Önemli bir gazetenin ABD muhabirliğini yapan ve bu konuda yeterli tecrübesi olması gereken bir muhabirin bu olayı saptırır tarzda haberler yapması, TV kanallarında yanlış yorumlarda bulunması maksatlı bir girişim olarak görülmüştür.

* ASKERLERİN ÖNÜNDE KONUŞULMADI: SAREM Heyeti, anılan kuruluşa öğle yemeğine yakın gidebilmiş ve söz konusu toplantıya çok kısa süreli ve izlemek amacıyla katılabilmiştir. Bu süre içinde, senaryo ile ilgili hiçbir konuşma olmamış ve ziyaretçi olan SAREM üyeleri hiçbir yorumda bulunmamışlardır. Sonra da yemeğe geçilmiştir.

* KÜRT LİDERİN OĞLU TESADÜF: Anılan toplantıda bir Kürt grubun liderinin oğlunun (Kubat Talabani) bulunması tamamen bir tesadüf olup, SAREM Heyetinin bu kişiyle hiçbir şekilde teması olmamıştır.

* ATAŞEYE BİLGİ VE BELGE VERİLMEDİ: Vaşington Silahlı Kuvvetler Ataşesi, yapılan toplantıya şifahi bir şekilde davet edilmiştir. Ataşeliğe toplantı öncesi senaryo ile hiçbir bilgi ve belge verilmemiştir. Ataşe bu toplantıya Genelkurmay Başkanlığı'nın izni ile katılmıştır.

* KURUMLARI KARALAMA AMACI: Toplantının asıl tartışılacak kısmı olan; "Irak'a Yapılacak Müdahaleye Muhtemel Tepkiler" konulu çalışma iki saat devam etmiş, bu süre boyunca askeri ataşemiz, Türkiye'nin Irak'a yönelik bilinen görüşleri dışında hiçbir ifade kullanmamıştır. Toplantıyı gündeme taşıyan basın mensubu tarafından iddia edilen, "Türkiye'ye teslim edilmesi düşünülen teröristlerle ilgili haber" tamamen hayal ürünü olup, yalanı yalanla örtme ve hedef saptırarak kurumları karalama amacını taşımaktadır.

* BİLİNÇLİ TIRMANDIRMA: Bu gelişmeler, Hudson Düşünce Kuruluşu yetkilileri tarafından doğrulanmıştır. Ancak, toplantıda ele alınan asıl konunun değil de hayali senaryonun tartışılması, bu olayın bazı odaklar tarafından bilinçli olarak tırmandırıldığı izlenimini vermektedir. TSK tarafından da kabul edilmesi mümkün olmayacak böyle bir senaryodan yola çıkılarak yapılan açıklama ve yorumların hangi amaca hizmet ettiği, üzerinde düşünülmesi gereken bir husus olarak değerlendirilmektedir.
Haberin fotoğrafları