kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yargıtay Bucak'ın hapis cezasını onadı

Yeni Haber
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Sedat Edip Bucak'ın, ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılması ve bu cezanın ertelenmesine ilişkin kararı onadı.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanık Bucak'ın ve cumhuriyet savcısının sanık lehine olan temyiz istemlerini sonuçlandırdı.

8. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını usul ve yasaya uygun bularak oybirliğiyle onadı.

Sedat Edip Bucak, ''Susurluk Davası'' kapsamında ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olarak katılmak, hiyerarşik yapıya dahil olmadan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçlarından İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı.

Yerel mahkeme, Bucak hakkında, bu suçları tanımlayan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesi uyarınca 1 yıl 15 gün hapis cezası vermiş ve cezayı ertelemişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da meydana gelen trafik kazasının ardından, dönemin DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında, TBMM'ce dokunulmazlığının kaldırılması üzerine ''gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı'nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak'', ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''vahim nitelikte silah bulundurmak'' suçlarından 11 ile 20 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Bucak hakkındaki yargılama, 18 Nisan 1999'da yeniden Şanlıurfa Milletvekili seçilmesi üzerine 3 Mayıs 1999 tarihinde durdurularak, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle dosya yeniden TBMM'ye gönderilmişti.

3 Kasım seçimlerinde milletvekili seçilemeyen Bucak'ın dosyası, TCK'nın 313 ve 314. maddelerinin DGM kapsamından çıkarılması nedeniyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Davayı 26 Haziran 2003 tarihinde karara bağlayan mahkeme heyeti, Bucak'ın, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' suçlamasından beraatına, diğer suçlamalara ilişkin ise ''Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun'' kapsamında davanın kesin hükme bağlanmadan ertelenmesine karar vermişti.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, beraat kararını bozunca Bucak yeniden yargılanmıştı.

Sedat Edip Bucak, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimde Demokrat Parti'nin Şanlıurfa birinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilmişti.

(AA)