kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'AB, ANKARA'YA 2023 DESİN' Fransız Le Monde gazetesi AB'nin Ankara'ya olası bir üyelik için Türkiye'nin kuruluşunun 100'üncü yılının önerilmesi çağrısında bulundu.

Gündemde Anayasa kuliste Türkiye var

FİKRET AYDEMİR STELYO BERBERAKİS BELKIS KILIÇKAYA
Brüksel'de bugün başlayan zirvede AB liderleri rafa kaldırılan anayasayı canlandırmaya çalışacak. Ancak kulislerde Türkiye'nin üyeliği en çok konuşulan konu olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gündemde Anayasa kuliste Türkiye var
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları bugün 'en kritik' zirvede buluşuyor. Brüksel'in ev sahipliği yaptığı zirvenin resmi gündemi anayasa... Ancak kulislerde Türkiye konuşulacak. Fransa eski Cumhurbaşkanı ValGiscard d'Estaing başkanlığındaki, Avrupa Konvansiyonu'nun yüz oturum gününde ve 15 aylık bir maraton sonucu 2004 yılında hazırlanan Avrupa Anayasası tartışmalarında aradan geçen üç yıl sonra yeniden alevlendi.

MUTABAKAT YOK
Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumlarda 'reddedilen' Avrupa Anayasası, canlandırmak üzere AB Dönem Başkanı Almanya'nın hazırladığı rapor üye ülkeler arasında tartışılmaya devam ediliyor. AB Dönem Başkanı Almanya'nın öncülüğünde devam eden uzlaşma arayışları, henüz bir sonuca ulaşmadı. AB'de karar alma konusunda "oy oranları" konusunda mevcut Nice düzenlemelerini değiştiren ve yeni metinde de korunan, "çifte çoğunluk" sistemine muhalefetini sürdüren Polonya, itirazlarının dikkate alınmaması üzerine "veto kartını kullanabileceklerini" açıkladı.

ANTLAŞMA KARTI
Adalet ve İçişleri alanında veto hakkını kaybetmek istemeyen İngiltere ise istisnai bazı haklar almak kaydıyla yumuşama sinyali verdi. Üye ülkelerin çoğunluğu, "Anayasa" yerine "Antlaşma" adı altında basitleştirilmiş, AB marşı ve bayrağı yer almayan, AB Başkanı ve Dışişleri Bakanı gibi görevleri, farklı isimler altında yeniden tanımlayan bir metne sıcak baktıklarını açıkladı. AB Dönem Başkanı Almanya, Zirve'yi, "kurumsal yapı konusunda bir çerçeve uzlaşıya varılması"nın ardından "Temmuz ayında bir Hükümetler arası Konferans düzenlenmesi" kararıyla kapatmayı hedefliyor.

AB SÖZÜNÜ TUTSUN
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manule Barroso, AB liderlerine uzlaşma çağrısı yaprak, "Anlaşma olmazsa dayanışma mekanizmaları da tabiyatıyla zayıflayacaktır. Konumunuzu savunun ama buraya 'kırmızı çizgiler' ve 'veto' söylemiyle gelmeyin. Bunlar Birliğin dile getirmek istediği uygun ifadeler değil" dedi. Öte yandan AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Ollie Rehn, AB'nin tam üyelik müzakereleri konusunda Türkiye'ye verdiği sözü tutması gerektiğini söyledi.