kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Karadayı'nın köpek kulübesine inceleme

Yeni Haber
Kuvvet komutanlarının ve üst düzey askerlerin ikamet ettiği askeri lojmanların bakım ve onarımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Kara Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde açılan davada 2'si yarbay, 23 askeri personelin yargılaması sürüyor.

Mahkeme'nin tayin ettiği bilirkişi lojmanlarda yaptığı incelemeyi tamamlayarak raporuna yazdı. İnceleme raporunda, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın lojmanına usulsüz yapıldığı iddia edilen köpek kulübesinin yerinde durduğa belirtildi.

Haklarında 5'er yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istenen 2'si yarbay 23 askerin sahte evrak düzenlemek, ihalelerde müteahhit ve kendilerine haksız kazanç sağlamakla suçlandığı davada mahkemeye gönderilen inceleme raporunda, "Korumalı lojmanlarına 1.5x2.5 ebatlarında 1 adet köpek kulübesi yapılması ve etrafının fens teli ile çevrilmesi işlerinin gerçekleştirildiği" ifadesine yer verildi.

BİLİRKİŞİ, BAZI BELGELERE ULAŞAMADI


Kara Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'ne sunulan inceleme raporunda yapıldığı iddia edilen bazı şeylere de rastlanmadığının altı çizildi. Rapordu şunlar yazıldı:

- Fevzi Çakmak Sitesindeki çöp dökme ve biriktirme yerinin 2000 yılında yapıldığı; ancak tayin nedeniyle tam olarak hangi idari amir tarafından yapıldığı öğrenilememiştir.

-551. İs. İnşaat Taburu çöp toplama binasının eskisi yıkılmış olup, yeni çöp toplama yerinin kimin tarafından yapıldığına dair belge ve bulguya rastlanmamıştır.

ŞOFBEN SAYISI FAZLA ÇIKTI

İnceleme raporunda 110 adet gazlı şofben takıldığının iddia edildiği, ancak yerinde yapılan inceleme sonrasında 177 adet şofben bulunduğuna dikkat çekilerek, "Amirliğimiz kayıtlarında 125 adet şofben bulunmakta olup bunların hangi tarihte, ne şekilde ne zaman alınıp takıldığı hakkında bilgi, belge ve bulguya rastlanmamıştır" denildi. Sanıklar, projelerde olmamasına rağmen, üstlerin emirleriyle, 22 generalin lojmanlarına banyo küveti, duşa kabin ve gömme dolap yaptıklarını mahkemede dile getirmişlerdi.

DAVA SÜRECİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gelen 106 sayfalık ihbar mektubu sonrası başlatılan incelemenin ardından 10 Nisan 2006'da açılan davada, Ankara garnizonu içindeki tüm askeri lojmanların bakım ve onarım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı ileri sürülüyordu. Askeri savcı, açtığı davanın iddianamesinde 77 lojmanın onarımında, 1998 - 2005 yılları arasında usulsüzlük yapıldığını belirtti. İddianamede, lojmanların bakım ve onarımında görev yapan askeri personel hakkında "evrakta sahtecilik" suçundan dava açıldı. Askeri Savcı, aralarında iki yarbay ve belirtilen dönemde vatani görevini yapan onbaşıların da bulunduğu 23 sanığın 5'er yıldan 21'er yıla kadar hapse mahkum edilmelerini ve lojman onarımları sırasında gerçekte yapılmayan işleri yapılmış gibi göstererek müteahhitlere ve kendilerine haksız kazanç sağladıkları ve devletin, 454 bin 797 YTL zarara uğratıldığını iddia etti.

(ANKA)