kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

Sap, saman ve kadın komedyenler!

Kelebek gibi bir kelebek yazarı, geçen pazartesi 'Kadınlar'dan komedyen olmaz' diye bir yazı yazdı. Bu beyefendi, BKM Mutfak'a gitmiş. 0 kadar genci izlemiş, hiçbir kadına gülmemiş ve komedyenlik ile stand-up işinin erkeklere ait bir meslek olduğuna karar vermiş oracıkta. Sonra da bir güzel sapı-samanı- köfteyi birbirine karıştırmış. Kadınların komedi oyunculuğunun yetersiz olduğundan mı, hazır cevap ve nüktedan olamadığından mıdır nedir bilinmez deyip, Acun Ilıcalı ve Ceyhun Yılmaz'ı da eklediği listesinde; Ata, Yılmaz ve Cem'in alternatifi kadınlardan çıkmıyor demiş. Sonra kendi fikirlerinden coşup, Adile Naşit'in ve Ayşen Gruda'nın bugün gençleri yakalayamayacağını; hepsinin bir bütün içinde (Kendi kendini çürüterek; yani komedi oyuncusu olarak bir komedi eseri içinde) başarılı olduklarını ama bireysel bir şovmen olarak başarılı olamayacaklarını anlatmış.

DEMET AKBAĞ'A DALMIŞ
Olağanüstü saçma ve seksist yaklaşımında devam eden, tam olarak ne söylediğini bilmeyen ama derdinin sadece 'Kadından komedyen olmaz' demek olduğunu anladığımız Cengiz Semercioğlu, buradan da Gülse Birsel ve Demet Akbağ'a dalmış! Onlarla ilgili talihsiz cümleleri şöyle: "Demet Akbağ komediyi çok iyi oynar ama bir stand-up ta komik olabilir mi?" Bakınız çok iyi oynuyor diyor ama Akbağ'ı komedyen saymıyor. Yine majestelerine göre, benim geçen hafta televizyon sektöründeki 'en iyi komedi yazarı' dediğim ve adının önüne de 'kadın' sıfatı eklemediğim Gülse Birsel ise talk show yapsa 'Aslı' karakteri kadar başarılı olur muymuş? Kağıt üstündeki kıvraklığını sürdürebilir miymiş?

GÜLDÜREN KADINLAR!
Yahu ne alakası var? Bu kadınlar, beğenin beğenmeyin Türk komedi tarihinin en önemli ürünlerine imza atan ve bizi güldüren kadınlar! Soruyorum Cem Yılmaz'dan başka stand-upçı var mı? Sahneye çıkıp, önceden yazılmış hikayeleri anlatmak stand-up mıdır? Cem Yılmaz'dan başkası bu tarzı becerebilmiş midir? Demet Akbağ standup'a heves edip, başarısız olup yerlerde mi sürünmüştür? Kadın, ülkemizin en başarılı komedi oyuncularından biridir. Üstelik bir erkeği de güzel canlandırır, bir kadını da! Gülse Birsel kendi tarzını, hem de kendi kalemiyle yaratıp ortaya 'Avrupa Yakası' gibi dev bir proje çıkarmış; Engin Günaydın, Ata Demirer gibi isimlerin kariyerine ciddi yardımda bulunmuştur. Stand-up bir meslek midir? Cem Yılmaz bile bunu meslekten saymazken başarı kriterimiz bu mudur? İnsanlar cinsel içerikli esprilere bayılırken ve böyle ataerkil bir toplumda kadının sahnede belden aşağı espri yapmasının hoş karşılanmayacağı bilinmektedir. Meseleleri cinsel değil kişisel olarak algılamayı başaramadıkça, gittiğimiz gösterilerde "Bak ben buna güldüm, bu erkekmiş, buna gülmedim kadınmış bu. Haydi kadın komedyenlere dalayım!" mantığından kurtulamazsak, kendimize de muhatap aldıklarımıza da saygısızlık ederiz. Semercioğlu, "Komik olmak erkeğe yakışıyor" demiş. Kendisi bu yazıyı yazarak 'komik' olmuş ama bu onun gibi bir erkeğe hiç yakışmadı!