kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kanser tedavisi gördüm kilo aldım

Ben 40 yaşında, 1.53 cm boyunda ve 73 kiloyum. Meme kanseri tedavisi gördüm. Göğsüm alındı, kemoterapi uygulandı ve hala vücuttaki östrojen hormonu üzerine etkili bir ilaç kullanıyorum. Hastalığımdan önce 65 kiloydum. Sağlığım çok iyi ama eski kiloma dönmek istiyorum. Rejim de spor da yaptım, her yolu denedim ama gram veremedim. Bunun sebebi nedir?

Kilo vermek; her zaman tekrarladığım gibi bir hesap-kitap işidir. Ne kadar enerji alıyorsunuz ve bunun ne kadarını şu ya da bu vesile ile harcıyorsunuz; kilo alıp vermenizi bu denge belirler. Buna karşın zaman zaman bu hesabı şaşırtan ve etkileyen faktörler işin içine girer! Bunlardan birisi de sizin sözünü ettiğiniz kanser tedavisinde kullanılan östrojen karşıtı ilaçlardır.

YAN ETKİSİ VAR
Meme kanseri seyrinde; östrojen hormonu kanserli hücrelerin çoğalmasına neden olabildiğinden, bu ilaçlar östrojen hormonunun etkilerini ortadan kaldırmak üzere hastaya verilir. Böylece kanserli hücrelerin büyümesi durur. Yan etkileri, menopozun kadında yarattığı değişikliklere benzer. En sık görülenleri ateş basmaları ve vajinal akıntıdır. Bunun yanında;

* Vajinal kuruluk ile kaşıntı,

* Adet düzensizliği,

* Baş ağrıları,

* Bulantı ve kusma,

* Deri döküntüleri,

* Yorgunluk,

* Ve vücutta su tutulması ile kilo alma gibi etkiler de olur. Fakat bunun anlamı, ne yapılırsa yapılsın fazla kiloların verilemeyeceği değildir. Aksi halde tüm menopoz dönemindeki kadınların fazla kilolu olması gerekirdi. Bunun yerine aynı durumdaki kadınların beslenmesi konusunda tecrübeli bir profesyonelin desteği, problemi çözmenizde yardımcı olacaktır. Alerji ile mücadelede en önemli konu, alerjiye neden olan faktörlerin tespit edilip bunlardan uzak durulmasıdır. Hangi önlem alınırsa alınsın bu durumun önüne geçilemez ise bazı hastalarda uzun süreli ilaç kullanma zorunluluğu ortaya çıkabilir. Gebelikte prensip olarak anneyi ve karnındaki bebeği etkileyebilecek ilaçların kullanımından mümkün olduğunca uzak durulur. Bir ilaç tedavisine başlamak için temel kural; o ilaç kullanılmadığında doğacak zararın, yan etkilerinin yapabileceği muhtemel zarardan daha büyük olmasıdır. Bu hesap yapılarak seçilen ilaçlar, doktorunuzun önerisi ve takibi ile tedavide kullanılabilir. Ben 33 yaşındayım. Çocuk düşünüyorum. Ancak alerjim var ve antihistaminik ilaç kullanıyorum. Gebelikte bu ilaçları kullanmamın sakıncası var mı? Gebeliğim süresince alerji ilacı kullanabilir miyim?