kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran'ın Salman Rüşdi tepkisi büyüyor

Yeni Haber
İran, İslam dünyasında tepkiyle karşılanan "Şeytan Ayetleri" adlı kitabın yazarı Salman Rüşdi'ye "şövalye nişanı" verilmesini protesto için İngiltere'nin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığının Batı Avrupa ülkelerinden sorumlu Genel Müdürü İbrahim Rahimpur, Büyükelçi Jefery Adams ile yaptığı görüşmede, Salman Rüşdi'ye şövalye unvanı verilmesini "kışkırtıcı bir girişim" olarak niteledi.

"İngiltere'nin bu kuşkulu ve ölçüsüz adımı İslam'a karşı açık bir eylemdir" diyen Rahimpur, bunun dünyada yaşayan 1,5 milyar Müslümanı ve diğer ilahi dinlerin mensuplarını incittiğini söyledi.

İbrahimpur, İngiltere yönetiminden "attığı adımı düzeltmesini" de istedi.İran İslam devrimi lideri Ayetullah Humeyni, 1989 yılında yazar Salman Rüşdi hakkında "Şeytan Ayetleri" kitabı nedeniyle ölüm fetvası vermişti. İngiltere Kraliçesinin doğum günü dolayısıyla geçen hafta "şövalye nişanı" verilenler arasında Salman Rüşdi de yer almış, İran buna tepki göstermişti.

İran'daki İslam Şehitlerini Koruma Vakfı Başkanı Furuz Recaifer, Humeyni'nin Rüşdi hakkında verdiği ölüm fetvasını yerine getirene 150 bin dolar vereceklerini açıklamıştı.

CHA