kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2008'de ÖSS'ye başvurular azalacak

Yeni Haber
Üniversite öğrencisi olmak isteyen adaylar, 2008'de yapılacak ÖSS'yi her yıldan farklı bir heyecanla bekliyor.

Ortaöğretimin 4 yıla çıkarılmasıyla 2008'te genel liselerin mezun vermeyecek olması, sınava katılacakların sayısında düşüşe neden olacak. Başvurularda yüzde 25'lik bir azaltma yaratacak bu durum, yüzdelik dilimi ve puanı yüksek olmayan bölüm ve üniversitelere yerleşmek isteyen adaylar için önemli bir fırsat yaratacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve bazı dershanelerin rehberlik öğretmenleri konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, gelecek yıl yapılacak ÖSS'nin, üniversite adayları için ''çok büyük bir avantaj sağlayacağını düşünmediğini'' belirterek, kontenjanlarla ilgili yeni bir düzenlemenin de söz konusu olmadığını bildirdi. Yarımağan, ''başvuranların sayısı azalacak diye herkesin üniversiteli olmasının mümkün olmadığını'' ifade ederek, gelecek yıl başvurularda yüzde 25'lik bir azalma olmasını beklediklerini kaydetti. Yarımağan, şu bilgileri verdi:

''Sınava katılan son sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı, 2006 yılında 720 bin kişiydi. Bu sayı 2007'de 801 bine yükseldi. Eski mezunlardan 2006'da 957 bin kişi, 2007'de ise 973 bin kişi sınava girmek için başvurdu. Gelecek yıl eski mezunlardan başvuranların sayısının yaklaşık 1 milyon-1 milyon 100 bin kişi olmasını bekliyoruz. Sınava katılımın azalacağı düşünülerek, 'Üniversiteye girmek kolay olur diye' daha çok gelen olabilir.

Sınava girmek için başvuran son sınıf öğrencileri içinde hem lise son sınıfta okuyanlar var, hem beklemeliler var, hem de dışarıdan bitirme sınavına girenler var. Azalma ise son sınıfta okuyanlardan kaynaklanacak. Gelecek yıl son sınıfta okuyanlar yaklaşık 300 bin olacak, yani 500 bin kişi azalacak. Mezunlar da 100 bin kişi artsa, toplamda 400-450 bin kişilik azalma olur diye düşünüyorum.''

4 yıllık lise uygulaması olmaması halinde 2008'de üniversiteye başvuranların sayısının 1 milyon 850 bin olmasını beklediklerini kaydeden Yarımağan, değişiklik nedeniyle 2008'de başvuru sayısının 1 milyon 400 bine düşeceğini, bunun da yüzde 25'lik bir azalma anlamına geldiğini ifade etti.

Üniversite sınavına gireceklerin sayısındaki azalmanın kontenjan sayısını değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna da Yarımağan, ''Kontenjanlar aynı olacak. Öğrenci az diye kontenjan azalmaz. Bu yıl bir kontenjana dört öğrenci düşüyordu, gelecek sene bu 1'e 3 olur'' yanıtını verdi.

''GENEL LİSELER MEZUN VEREMEYECEK''

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmeye göre, 2004 yılında genel liselerin eğitiminin 4 yıla çıkarılmasıyla, 2008 yılında Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liseleri mezun verecek. Genel liseler dört yıla çıktığı için son sınıftan öğrenci mezun edemeyecek.

Yetkililer, 2008 yılında yapılacak ÖSS'ye girecek öğrenci sayısında geçen yıllara göre çok az fark olacağını belirtti. Öğrenciler arasındaki yarışın, düşük puanla öğrenci alan üniversitelerde yaşanacağını ifade eden yetkililer, yüksek puanla öğrenci alan üniversitelerde ise herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydettiler.

''PUANI DÜŞÜK YERLER İÇİN ŞANS OLABİLİR''


Rehber öğretmenler de, yetkililerin konuya ilişkin görüşlerine katılarak, genel liselerin mezun vermeyeceği 2008 yılında yüksek puanlı üniversite ve bölümler için yarışan öğrencilerin sayısının değişmeyeceğini, standart ve standart altındaki bölümleri tercih edecek öğrencilerin şansının artabileceğini kaydettiler.

Mat-Fen Dershanesi rehber öğretmeni Emrah İskender, yüksek puanla öğrenci alan üniversite ve bölümlere, genelde Anadolu liselerinde, süper liselerde ve özel liselerde okuyan öğrencilerin girdiğini belirterek, ''Yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler için yine iyi öğrenciler olacak. Başvuru sayısındaki azalma, bunları çok fazla etkilemeyecek'' dedi.

Mezun sayısının azalmasının Anadolu üniversitelerine girişte etkili olabileceğini, bu üniversitelere girişin kolaylaşabileceğini belirten İskender, ancak bu durumun da, ''Ben de bir şansımı deneyeyim'' diyen öğrencilerin sayısında artışa neden olabileceğini kaydetti. İskender, böylelikle başvuru sayısının da eşitleneceğini vurguladı.

Öğrencileri arasında, 2007 ÖSS'yi deneme sınavı olarak gören ve gelecek sene üniversiteye hazırlık konusuna daha çok ağırlık vermeyi düşünenler olduğunu aktaran İskender, bu öğrencilere, gelecek sene de sistemin bir şekilde kendini dengeleyeceğini hatırlattıklarını anlattı. ''Seneye yarış yine olacak, yine çok iyi öğrenciler girecek, alttaki bölümleri kazanabilme şansı biraz daha artacak ama başka bir değişiklik olmayacak'' diyen İskender, öğrencilere bu durumu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

''ŞANSLARINI BİR KEZ DAHA DENEMEK İSTEYENLER...''

Seçkinler Dershanesi'nde görev yapan rehber öğretmen Sadık Erol Er de, 2008'de yaklaşık 1 milyon adayın 250-300 bin kontenjan için yarışmasını beklediklerini söyledi.

Sınavı 2007'de kazanamayan ya da istediği üniversiteye yerleşemeyen adayların önümüzdeki sene bir kez daha şanslarını deneyeceklerini ifade eden Er, ''Yüksek puanlı yerler için şans yok. İyi rakipler yarışacağı için avantaj olacağını zannetmiyorum. Yüzdelik dilimi ve puanı düşük yerler için şans olabilecek'' dedi.

Üniversitede okuma şansını, mezun sayısı az olacak diye erteleyen üniversite adaylarının sayısının çok yüksek olmadığını vurgulayan Er, zaten ikinci sene girenlerin derece yapmalarının çok nadiren görüldüğünü belirtti.

Üçler Dershanesi rehber öğretmeni Erdoğan Akkuş da, önümüzdeki yılı fırsat olarak değerlendiren kişiler olduğunu, geçmişte kazanamayan ya da yüksek öğretimde olup da şansını bir kez daha denemek isteyenlerin başvurmasını beklediklerini bildirdi. Akkuş, ''İyi bölümleri isteyenler yine iyi çalışacak. Onlar yukarı dilimlerde olacağı için büyük değişiklikler olmayacağını düşünüyorum. Boğaziçi Üniversitesi işletme ya da mühendislikte oynama olmayacak. Ama aşağıda düşüş olabilir'' diye konuştu.

Mezun sayısı azalacağı için kontenjanların düşürüleceğini düşünmediğini de belirten Akkuş, ''Mezun olanlar azabilir ama ülkenin doktor ihtiyacı azalmayacak ki'' dedi.