kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Oya Araslı

Artık ısrar yok

ANKARA
Sezer'in vetosu sonrası AKP iki sandık ısrarından vazgeçti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, "22 Temmuz'da yetki verilirse en geç 3 ay içinde yeni cumhurbaşkanını seçtireceğiz" dedi..
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in referandum süresini 45 güne indiren yasayı veto etmesinin ardından AKP'de "iki sandık" hesabından vazgeçilmesi ağırlık kazandı. Küskün vekilleri düşünen AKP, yasa için Meclis'i olağanüstü toplamayı düşünmüyor. Adana'da konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da "22 Temmuzda yetki verilirse en geç 3 ay içinde yeni cumhurbaşkanını seçtireceğiz" diyerek, Anayasa Mahkemesi'nin ret kararı vermesi durumunda ekimde yapılacak bir referandumu bekleyecekleri mesajı verdi. Fırat, "Milletin önüne iki sandık koyalım dedik, o sandığı oradan kaldırmak için fellik fellik kaçtılar. Bazıları sandığı gördü mü öcü görmüş gibi oluyor" dedi. Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP'nin başvuruları üzerine "iptal" kararı alırsa yeni cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek. Yüksek Mahkeme iptal etmezse ekim ayında referandum için sandık başına gidilecek.

2'NCİ BAŞVURU
Bu arada dün TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Anayasa Mahkemesi'ne gelerek bir dava dilekçesi daha verdi. Daha önce paketin kabulünün "eylemli bir içtüzük düzenlemesi'' olduğu gerekçesiyle iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, bu kez bir maddesinin 367'nin altında kaldığı gerekçesiyle "şekil" yönünden de iptal başvurusu yaptı. Anayasa Mahkemesi raportörü de paketin şekil bakımından iptal edilmesi gerektiği görüşünü vurgulamıştı. Yüksek Mahkeme başvuruları önümüzdeki günlerde karara bağlayacak.