kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Güneş koruyucuları nasıl kullanılmalı?

Yeni Haber
Deri bakımında en önemli konunun uygun bir temizleyiciyle temizlenip nemlendirilmesi ve güneşten korunması olduğu belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Uz. Dr. İlgen Ertam, "Bunların yanısıra doğru beslenme, bol tahıl, taze meyve sebze içeren ve sağlıklı yağlar kullanılan beslenme şekli, sigara içmemek, stresten kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak da deri bakımına katkıda bulunacaktır." dedi.

Nemlendiricilerde mutlaka UVA ve UVB koruyucuların bulunması gerektiğini açıklayan Dr. Ertam, "Günlük kullanımda SPF 15 koruyucular yeterlidir ancak deri tipi 1 ve 2 olanlarla güneş alerjisi bulunanlar için özellikle yaz aylarında daha yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanılmalıdır. Günümüzde en yüksek koruyucular SPF 50 ve üzeri olanlardır." şeklinde konuştu.

Güneş koruyucuların dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce sürülerek 2-3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirten Ertam, "Bunlar yeterli miktarda kullanılmalı ve yüze eşit miktarda dağıtılmalıdır. Nemlendiriciler tek başına ileri yaş veya ultraviyoleye bağlı oluşan deri yaşlanma sürecini önlemez ancak deride kuruluğu önlemek ve hava kirliliğine karşı korumak gibi avantajları vardır. Deri bakımı ve sağlığı için kullanılan nemlendiriciler ve diğer bütün ürünler kozmosötik olarak adlandırılmaktadır." dedi.

Derinin dış ortamla iletişimi sağlayan ve sosyal açıdan da önemli bir organ olduğunun altını çizen İlgen Ertam, "Deri bakımı ve güzelliği, çok eskilerden beri ilgi çeken bir konu olmuştur. Son yıllarda ise değişik kozmetik ürünlerin kullanıma girmesiyle bakımın bilinçli ve doğru yapılması önem kazanmıştır. Deri bakımının temel amacı, derinin sağlıklı görünmesi ve erken yaşlanma belirtilerinin önlenmesidir. Bunun için ilk basamak temizliktir. Onu, derinin nemlendirilmesi ve güneşten korunması izlemektedir. Deri bakımı, cinsiyet ve yaşla birlikte değişen yapı özelliklerine, mevsime ve vücudun farklı bölgelerine göre uygulamalar içermelidir." şeklinde konuştu.

(CHA)