kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sirke ve bal mucizesi

Dr. Yasemin Fatih Amato
Fazla fedakarlık yapmadan, vücudunuzun dengesini bozacak şok diyetler uygulamadan birkaç kilo vermek ister misiniz? Bazen küçücük lezzet tercihleri, hem sağlığımızı hem de fiziğimizi sandığımızdan daha fazla etkiler. Örneğin sirke, bal ve sarmısağın yararlarını biliyoruz. Ama bu ürünleri birlikte tükettiğimizde ne oluyor biliyor musunuz? Mucize! Bu olağanüstü karışımı tahlil eden ise Çinli beslenme uzmanı Dr. Chen Li-Shen. Nasıl bu kadar kolay olabilir? Uzmanlar bu konuya da açıklık getiriyor. Sarmısak ve sirkenin içinde bulunan maddeler vücudumuzda bir araya gelince, sindirim sistemi içinde farklı bir kimyasal reaksiyon başlatır ve yağ yakımını hızlandırır. İçine biraz da bal eklerseniz, bu etki daha da artar.

GÜÇLÜ YAĞ YAKICI
Şimdi bu üçlünün hapı da yapıldı. Yurtdışında kapış kapış satılıyor. Avrupalılar onları tercih edebilir ama bizim ülkemizde bu gıdaları bir araya getirmek hiç de zor değil. Birkaç diş sarmısağı dövüp, içine hafif sirke ve bal koyarak, zeytinyağıyla salatalarımıza ilave edebiliriz. Örneğin börülce, taze fasulye, kabak, hafifçe haşlandıktan sonra bu sosla tatlandırılabilir. Sosu taze mevsim salatası, patlıcan közlemesi üzerine de gezdirebiliriz. Etli yeşil ve kırmızı biberleri hafifçe közleyip ya da az su ile haşlayıp bu sos ile nefis bir meze yaratabiliriz. Barbunya pişirirken içine şeker yerine biraz bal, limon yerine bir kaşık sirke, birkaç diş sarmısak koyabiliriz. Her öğünde bunlardan birini yiyebiliriz. Ben hepsini denedim, gayet lezzetli oldu.

HER DERDE DEVA
Doğanın cömertçe sunduğu bu geleneksel gıdalar, artık kilo kontrolünün en önde gelen yardımcıları. Çünkü biraraya gelince metabolizma canlanıyor. Bal, sirke ve sarmısak üçlüsünün bu kadar kısa sürede böylesine güven uyandırmasına şaşırmamak gerekir. Bu gıdaların ne kadar şifalı olduğunu, çok eski zamanlardan beri tedavide kullanıldığını zaten biliyoruz. Yeni olan tek şey, bir araya geldiğinde etkilerinin bu denli çoğalması. Metabolizma gözle görülür şekilde hızlanıyor ve vücudun yağ yakım yeteneği artıyor. Aldığımız gıdaların yağa dönüş-mesi engelleniyor ve yağ stokları azalıyor. Ayrca tansiyon da dengeleniyor, kan dolaşımı etkinlik kazanıyor, Kolesterol dengesi düzelirken stresin etkisi azalıyor ve uyku kalitesi gelişiyor. Bu gıdalar soğuk algınlığı, romatizma, bronşit, birçok cilt hastalığı ve iltihaplanmayı da iyileştiriyor.