kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni trend yaz sezonunda üç haftalık estetik tatili

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.06.2007
Erken yaşlanmanın en büyük suçlusu deniz ve güneş banyosuyla geçen yaz tatilleri artık demode oluyor. Uzmanlara göre yeni trend; estetik tatili! Yaz tatiline çıkıp estetik yaptıranlar üç hafta sonra işlerinin başına 10 yaş gençleşmiş olarak dönebiliyor..
Ülü plastik cerrah Prof. Dr. Onur Erol; yazın yapılacak estetik operasyonlar konusunda bilgi verdi:

* Estetiğin mevsimi olur mu?
Estetiğin mevsimi hastaların yaşamlarına göre değişir. Estetiğin ve diğer ameliyatların her zaman yapılması mümkündür. Ancak kırışıklık ve cilt bakımının yaza girmeden yapılmasını öneririm. Deniz ve güneş banyosuyla yaz tatilinizi geçirmek istiyorsanız; bu durumda da estetik operasyonu tatil sonrasına erteleyin. Günümüz insanı deniz ve güneş tatilinden kaçıyor. Yaz taliline çıkıp estetik operasyon yaptırıyor, üç haftasını dinlenerek geçiriyor ve işine döndüğünde küçük birkaç rötuşla 10 yaş bile gençleşmesi mümkün oluyor.

* Yüz estetiğinin ne zaman yapılmasını tavsiye edersiniz?
Yüz estetiğinin yazın ortasında yapılmasını tavsiye etmem. Bunun diğer aylarda yapılması normaldir. Yazdan hemen sonra estetiğe başlamak çok faydalıdır. Cilt bakımıyla başlayıp; önce ameliyatsız yöntemler ve lazer aletleriyle tazelendirme işlemiyle yıpranmış dokuların ortadan kaldırılması, ondan sonra gerekiyorsa bir cerrahi müdahalenin bunlara ek olarak uygulanması önemlidir. Küçük işlemler de olabilir, daha büyük işlemler de... Morluk olursa onu bir koruyucu ile kapatmak gerekir. Zaten son zamanlarda yeni tekniklerle morlukların önüne geçebiliyoruz. Ancak şunu unutmayın; her türlü operasyondan sonra denize girilmesi üç haftayı bulur. 'Ufak bir açıklık olur ve minik bir mikrop girer' korkusu vardır; bu nedenle deniz yasağı getiririz.

DELİNİN BİRİ KUYUYA TAŞ ATTI
* Göz kırışıkları için operasyonlar bu mevsim yapılabilir mi, ne kadar süre güneşe çıkılmamalı?
Göz kapağı ameliyatları konusunda; delinin biri kuyuya taş attı kırk akıllı çıkartamıyoruz! 'Ayhan Işık göz ameliyatından sonra öldü' dedikodusunun izlerini hala silemiyoruz. Bakın; ünlü aktör Ayhan Işık, emboli (akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması) nedeniyle öldü, göz estetiği ameliyatıyla ilgisi yoktur. Göz kapağı estetiği bir haftada iyileşir, morluk koruyucu ile kapatılır, iki haftada geçer ve hasta her işini yapar.

* Burun estetiğinden sonra deniz ve güneş banyosu yapılır mı?
Burun operasyonu olduktan sonra muhakkak üç hafta geçmesini öneriyoruz. Üç haftadan sonra bir kanama riski ya da başka bir olay kalmaz. Ancak burun estetiği olanlara; şişmelerin az olması için denize gireceklerse direkt güneş ışığıyla karşılaşmamalarını öneriyoruz, çünkü yüzü şişebilir. Güneş ışığı cilde zararlı olduğu için ameliyatlı kişiler korunmalı.

GÜNEŞTEN KORUNUN
* Kırışıklıklardan kurtulmak için dolgu maddesi ne zaman yapılmalı? Yazın tatile çıkmadan mı, tatil dönüşü mü ?
Dolgu her zaman olabilir. Ancak büyük miktarda dolgu yapılacak olursa, yüzde morluklar olabileceğinden yüzün korunması gerekir. Yaz ya da kış yapılmasının hiçbir mahsuru yoktur. Dolgu maddesi konusunda ben 'hiyolorik asit'i tavsiye ederim. Vücudun içinde olan bir maddedir ve zararsızdır. Dolgu maddesi yaptırdıktan bir gün sonra denize girebilir. Ama yağ dokusu enjekte ediliyorsa, tatilden sonra yapılmasını öneriyorum. Yağ dokusu, kök hücre gibi çalışıyor. Müthiş gençleşme sağlıyor. Yağ dokusu ile rötuş yapılacaksa o zaman tatil sonrası doktorunuza uğrayın.

* Göğüs estetiği için en uygun ay hangisi?
Meme için hiçbir kısıtlama yok. Yalnız ameliyattan sonra üç hafta denize girilmese iyi olur. Bunun dışında hiçbir sorun olmaz. Ona göre programlarını yapabilirler.

* Liposuction (yağ aldırma ameliyatı) ne zaman yapılmalı?
Kişiye göre zaman seçmek lazım. 'Yaza her şeyim düzelmiş girmek istiyorum' deniyorsa, bir sene önceden düşünmeli. Sonbahar ve kış ayları liposuction için çok daha uygundur. Dokuz ayda tam olarak vücut oturur. Ancak kişi geciktiyse, yaz başı da bu operasyonları yaptırabilir. Operasyon sırasında morluklar oluşursa bunların güneşten koruması gerekir. Çünkü morlukların bulunduğu yerler güneşle karşılaşırsa leke oluşabilir. Bununla birlikte liposuction'u yaz başında yaptıranların da şöyle bir avantajı oluşur; deniz ve yüzmenin pozitif etkilerinden yararlanırlar. Yüzme, ödemlerin daha kolay çözülmesini sağlıyor. Tavsiyem; yeni yöntem lazerli olan luposuction'u tercih etmeleridir.
Haberin fotoğrafları