kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DOĞU ona ilham verdi

YASEMİN TAŞKIN ROMA
Moda dünyası ünlü İtalyan modacı Gianfranco Ferre'nin ölümüyle yasa boğuldu. Mimarlık eğitiminden gelen birikimiyle tasarımlarında dehasını ve tutkusunu birarada sunan Ferre, koleksiyonlarında Doğu'hdan esinleniyordu ..
Hayat boyu kendisine mimar-stilist denmesini isteyen, İtalyan modasının Paris'te de kendisini kabul ettirmiş ünlü ismi Gianfranco Ferre, 62 yaşında hayata gözlerini kaparken; ardında deha ve tutkunun bileşiminden oluşan unutulmaz tasarımlar bıraktı. Ferre, 15 Ağustos 1944 yılında Legnano'da doğdu. Milano Politeknik'te Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Ferre için eğitimi bir diploma sahibi olmaktan öteye gitti. Mekan, çevre, hayat ve modaya yaklaşımında ünlü stilistin mimar tarafı aynı zamanda farkını da ortaya koydu.

KIYAFET DEĞİL PROJE
Yüksek burjuva bir aileden gelen Ferre, aldığı iyi eğitim, aile terbiyesi ve disipliniyle de İtalyan moda dünyasında çizginin dışında kaldı. "Bendeki ödev ve ölçü duygusu benim varoluş biçimimi temelden belirledi" diyen ünlü stilist, çocukluğundan beri proje bazında çalışma tutkunuydu. Ferre için çizdikleri kıyafet değil, projelerdi. Zaman ve mekan içinde hareket, uyum yaratan projeler onun tasarımlarını oluşturuyordu. Ünlü stilistin mimarlık eğitiminden sonra hayatını değiştiren 1973 yılında Hindistan'a yaptığı yolculuk oldu. Ünlü modacı mesleki yaşamını belirleyen bu seyahatiyle ilgili şöyle konuşmuştu: "Doğu ile buluşmamı sağlayan seyahatler olmasa; benim stilim, olduğundan farklı ourdu. Zengin bir sadelik, gösterişli bir basitlik, buna aşık oldum." Ferre doğuya yaptığı her seyahatten sonra yeni koleksiyonlar geliştirdi. Arkadaşlarına yaptığı, kemer ve takılarla işe başlayan Ferre için beyaz gömlekler ve gece kıyafetine de dönüşebilen rahat elbiseler koleksiyonunun ve yaratımcılığının en güçlü parçaları oldu. Erkek koleksiyonunu 1982 yılında çizmeye başlayan ünlü stilist, deri, jeans ve çivileri ön plana çıkardı. Ferre, 1986 yılında 'couture' koleksiyonunu lanse etti. Lüks ve ayrıcalıklığın anlamının en üst düzeyde ifade edildiği koleksiyon, mimar-stilistin en sevdiği tasarımlarıydı. Asla, takım elbise ve mendil olmadan dışarıya çıkmayan Ferre için gömlek düğmeleri, kravat iğneleri ve Figus parfümü olmazsa olmazdı.
Haberin fotoğrafları