kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gözleri görmeyen tiyatrocular profesyonel oyuncuları aratmadı.

Tiyatro sevdası, görme engellileri engellemedi

Nergis DEMİRKAYA (ANKARA)
Altı Nokta Körler Derneği'nin tiyatro topluluğu, sahneye ısındı. 8 oyuncu ve 2 müzisyenden oluşan görme engelli grup, Nazım Hikmet'in 'Kuvayi Milliye' oyunu ile yeteneklerini kanıtladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tiyatro sevdası, görme engellileri engellemedi
İş hayatından eğitime, müzikten spora kadar birçok alanda etkileyici başarılara imza atan görme engelliler, artık tiyatro da yapıyor. Altı Nokta Körler Derneği Tiyatro Topluluğu, geçtiğimiz günlerde Nazım Hikmet'in 'Kuvayi Milliye' oyununu Aydın ve Denizli'de sahneleyerek; sahne sanatında da iddialı olduklarını kanıtladı. 'Kuvayi Milliye'de 8 kişi rol alıyor. Oyunun müzikleri de 2 görme engellinin imzasını taşıyor. Kimi işportacı, simitçi, kimisi memur ve inşaat işçisi olan engelliler, bu oyuna işten sonra çalışarak hazırlandı. 10 kişiden oluşan tiyatro topluluğunu, anne babası da görme engelli olan yönetmen Ali Taş çalıştırdı.

'NEDEN OLMASIN?' DEDİLER
Görme engellilerin tiyatro isteği, 3 yıl önce Altı Nokta Körler Derneği'nde yürütülen sosyal rehabilitasyon çalışmaları ile start aldı. Engelleri nedeniyle toplumsal yaşamdan uzaklaşan, içlerine kapanan pek çok kişi; yaratıcı drama ile güven duygularını geliştirmeye ve kendilerini ifade etmeye başladı. Önce çekinerek, korkarak bu çalışmalara katılan engelliler, daha sonra "Neden biz de tiyatro yapmayalım?" diyerek, sahneye çıkmak için kolları sıvadı.

SAHNEYE İYİCE ISINDILAR
Tiyatro sahnesine ısınmak için önce hayat hikayelerini anlattıkları, 'Yaşam Ne Renk' adlı piyesi sahneleyen engelli oyuncular, kendilerini rahatlıkla ifade edebildiklerini görünce; yollarına devam etti. Görme engelli tiyatrocular, 'Deli' adlı oyunun ardından da Aziz Nesin'in 'Kuvayi Milliye'sini sahneleyerek, profesyonelliklerini ilan etti.